Europeiska patentorganisationen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Europeiska patentorganisationen (f.k. EPOrg, European Patent Organisation) är en samarbetsorganisation mellan flertalet av de europeiska staterna. Den bildades genom Europeiska patentkonventionen, en internationell konvention träffad i München 1973. Alla EU:s medlemsstater samt Albanien, Island, Liechtenstein, Makedonien, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz, Serbien och Turkiet är fullvärdiga medlemmar. Därutöver är Bosnien-Hercegovina och Montenegro associerade till samarbetet[1]. Organisationen har tre officiella språk; engelska, tyska och franska.

Dess huvudorgan, Europeiska patentverket, har sitt huvudkontor i München. Därutöver har ämbetsverket även kontor i Haag, Wien och Berlin. EPO:s uppgift är att granska och bevilja s.k. Europeiska patent, som genom en ansökan får giltighet i alla de medlemsstater som designeras. En europeisk patentansökan som validerats i Sverige gäller på samma sätt som om det vore ett beviljat svenskt patent av Patent- och registreringsverket (PRV). Årsavgiften för att upprätthålla patentet skall betalas årligen till PRV[2]. Däremot får ett europeiskt patent inte automatisk giltighet i hela EU. Ett sådant "EU-patent" har föreslagits av Europeiska kommissionen men ännu inte förverkligats.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ European Patent Office. ”Extension states” (på en). www.epo.org. https://www.epo.org/about-us/organisation/extension-states.html. Läst 21 april 2016. 
  2. ^ Patent- och registreringsverket. ”Validering av europeiskt patent - PRV”. www.prv.se. https://www.prv.se/sv/patent/ansoka-om-patent/internationellt-skydd/europeisk-patentansokan/validering-av-europeiskt-patent/. Läst 21 april 2016.