Patent- och registreringsverket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Patent- och registreringsverket
Patentverket april 2014.jpg
PRV:s byggnad vid Valhallavägen i Stockholm.
DepartementKlimat- och näringslivsdepartementet
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
KommunStockholms kommun
LänStockholms län
Organisationsnr202100-2072
Inrättad1885
GeneraldirektörPeter Strömbäck
InstruktionSFS 2007:1111
Webbplatswww.prv.se
För Patent- och registreringsverkets byggnad i Stockholm, se Patent- och registreringsverket (byggnad).

Patent- och registreringsverket (PRV) är den myndighet i Sverige man vänder sig till om man vill skydda sin uppfinning, sitt varumärke eller design med immateriella rättigheter. Sedan 1 juli 2017 kan man inte ansöka om att byta namn genom PRV. Skatteverket blir ensam myndighet som har hand om namnansökningar. Myndigheten utfärdar också utgivningsbevis för periodiska skrifter.

PRV:s verksamhet är anslagsfinansierad sedan den 1 januari 2017. Tidigare var verksamheten avgiftsfinansierad. På myndigheten finns ingenjörer, jurister och olika specialister. Totalt har myndigheten 350 anställda i Stockholm och Söderhamn. PRV verkar på en nationell och internationell arena, då immaterialrätten är en global företeelse som förutsätter samarbete över hela världen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Entrén vid Valhallavägen.

Myndigheten bildades 1885 under namnet Kongl. Patentbyrån och öppnades för allmänheten klockan 11.00 den 2 januari 1885 med adress Lilla Nygatan i Gamla stan. Byråns första chef var byråchefen Hugo Hamilton och den tekniske föreståndaren var S. A. Andrée. Jönköpings Tändsticksfabriks-aktiebolag inregistrerade sitt patent ”N:o 2,002” exakt på klockslaget för öppnandet.[1]

De första sex åren ingick byrån inom Kommerskollegium innan det blev en självständig myndighet. År 1895 bytte det namn till Kungliga Patent- och registreringsverket (PRV) i samband med att en ny aktiebolagslag antogs.

Tidigare ansvarade PRV för Bolagsregistret. Under 1970-talet flyttade PRV:s bolagsavdelning ut från Stockholmsområdet där det dittills haft sina lokaler till Sundsvall där verksamheten drevs vidare inom ramen för PRV:s organisation. Bolagsavdelningen bröts slutligen ur PRV och bildade Bolagsverket den 1 juli 2004.

Design- och varumärkesavdelningen utlokaliserades 1998 som ett led i det så kallade Söderhamnspaketet i samband med förbandsnedläggningen av F 15 Söderhamn till just Söderhamn. Enheterna för personnamn och periodisk skrift finns också de i Söderhamn.

Byggnad i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Väntplats i foajén.

Patent- och registreringsverkets lokaler låg ursprungligen vid Birger Jarlsgatan i Stockholm. Efter flytt till olika byggnader kunde PRV på våren 1921 ta sitt nya kontor på Valhallavägen 136 i besittning. Det stora kontorshuset i rött murtegel ritades 1911 till 1921 av Ragnar Östberg.[2] Huset blev tillbyggt i två etapper: 1946–1947 av arkitekterna Ernst Hawerman och Nils G:son Friberg och 1960–1961 av Bengt Romare och Georg Scherman. Huset vid Valhallavägen är sedan oktober 1993 ett byggnadsminne.[3]

Författningssamling[redigera | redigera wikitext]

Patent- och registreringsverkets författningssamling (PRVFS) innehåller föreskrifter från regeringen utgivna av PRV.

Myndighetschefer[redigera | redigera wikitext]

Byråchef och chef för Patentbyrån[redigera | redigera wikitext]

Överdirektörer och chefer för Patent- och registreringsverket[redigera | redigera wikitext]

Generaldirektörer och chefer för Patent- och registreringsverket[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Svenska högre ämbetsmän från 1634, Sten Lewenhaupt, P.A. Norstedt & Söners Förlag Stockholm (1962)
  • Sveriges Statskalender för åren 1968, 2000, 2002, 2006, 2008 och 2009.
  • När Var Hur 1986, 1990, 1994.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]