Hoppa till innehållet

Eva Klasson

Från Wikipedia
Eva Klasson
Född1947[1]
Brämhult[1], Sverige
SysselsättningFotograf
Redigera Wikidata

Amiteera[2] Klasson, född Eva Klasson 1947 i Brämhult[2] utanför Borås,[3] är en svensk fotograf. Hon anses som en centralgestalt i svensk fotohistoria och uppmärksammades internationellt på Centre Georges-Pompidou i Paris 1975.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Klasson växte upp på ett mindre familjejordbruk med föräldrar, bror och syster. Fadern var även husbyggare. I unga år drogs hon både till konsten och till det andliga; hennes första foton togs dock först i övre tonåren.[2]

Hon var i tidig ålder elev till Christer Strömholm, ett antal veckor i slutet av 1960-talet.[2] Denne rådde henne att flytta till Paris för att där verka som frilansfotograf, dit hon flyttade efter sjuårig flickskola i Borås och en tid som assistent och kopist i Göteborg.

I Paris debuterade hon 1975[2] med Le Troisième angle ('Den tredje vinkeln'), en samling sällsamma självporträtt som ställdes ut på Centre George-Pompidou. Självporträtten har beskrivits som både intima och frånstötande närbilder av kroppen i form av ett "böljande landskap".[3] Det sågs som ett tydligt närmande av fotografin till konsten. Detta sätt att arbeta utifrån sin egen kropp sågs som något helt nytt inom fotokonsten, men något som konstnärer i alla genrer senare anammat.[4]

Senare följde utställningar i New York och Rom. Hennes två bildserier i slutet av 1970-talet hade teman som smärta respektive mat och matsmältning.[2]

Endast några år senare, 1984, lämnade hon dock fotografikonsten och flyttade till USA.[3] Äktenskapet med en fransk poet hade lett till separation, och hennes syn på det konstnärliga skapandet hade påverkats av hennes konsumtion av hasch.[2]

År 2013 bodde hon med make och dotter i Uganda.[2] Från sent 1980-tal hade Klasson tillhört en grupp människor som följt gurun Bambi Baaba och hans vision om en plats i Afrika.

Under senare år har hon återupptagit sitt arbete med de tidigare fotoserierna.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] läs online, www.sfoto.se .[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b c d e f g h] Kardemark, Oskar (14 maj 2013). ”Fotofika med Eva Klasson”. SFF. https://www.sfoto.se/portratt/fotofika-med-eva-klasson/. Läst 4 juni 2024. 
  3. ^ [a b c d] ”Works – Eva Klasson – Konstnärerna – Moderna Museet”. sis.modernamuseet.se. https://sis.modernamuseet.se/people/3203/eva-klasson/objects. Läst 4 juni 2024. 
  4. ^ Lissing, Thomas (10 februari 2010). ”Omkonst - Eva Klasson, Konsthallen Hishult”. omkonst.com. https://omkonst.com/10-klasson-eva.shtml. Läst 4 juni 2024.