Eve Malmquist

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Eve Malmquist, född 15 november 1915 i Malmö, död 16 mars 2011 i Ängelsbäck i Båstads kommun, var 1969-1981 professor i pedagogik vid Linköpings universitet och spelade även tennis på elitnivå och var ordförande i Svenska Tennisförbundet.

Eve Malmquist var medförfattare till flera läroböcker, däribland Vad var det jag läste? och Jag kan läsa (båda i många delar och upplagor). Han studerade i Lund, doktorerade och skrev flera studier om läs- och skrivsvårigheter och verkade som gästföreläsare på fem kontinenter, bland annat som ledamot av några av Unescos kommittéer.

Han var aktiv inom IRA, the International Reading Association, och grundade 1964 dess svenska avdelning SCIRA, Swedish Council of the International Reading Association, med syftet att främja läsning, läsundervisning och läsforskning på alla nivåer. Förutom att SCIRA årligen utdelar ett hedersdiplom "för förtjänstfullt arbete inom läsningens område", instiftade Eve Malmquist även ett "Eve Malmquists pris för läsforskning". Malmquist avled 2011; dödsannonsen publicerades i Svenska Dagbladet den 26 mars 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]