Excenterskruvpump

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Progressive cavity pump animation.gif

Excenterskruvpump ingår i familjen deplacementspumpar. Pumpelementet består av en stator och en rotor. Rotorn har en excentrisk rörelse och där av namnet excenterskruvpump. Rotorn drivs av en drivaxel som normalt har två knutar på sig. Dessutom finns en koncentrisk roterade axel med axeltätning som fortsätter ut till drivningen. Excenterskruvpumpens styrka är att den klarar att pumpa viskösa vätskor och att den är ganska okänslig för tryckförändringar på trycksidan. Det betyder att pumpen behåller sitt flöde trots att det sker en tryckökning på trycksidan.

Det finns även excenterskruvpumpar som har ett kvadratiskt inlopp med matarskruv. Detta medger att icke flytande media kan pumpas med excenterskruvpumpar.

Excenterskruvpumpen är en mogen produkt som funnits på marknaden under en längre tid. Detta gör att endast mindre nyheter presenteras på marknaden. Den största nyheten under den senaste tiden är att man fått möjligheten att göra service på pumpen utan att demontera systemet. Detta har åstadkommits genom att man lyckats dela statorn i två halvor, en övre och en undre. Genom att hålla dessa på plats med fyra stålhållare har man lyckats att få en tvådelad stator med god funktion. Detta har fått namnet "Smart Stator" på svenska marknaden.

"Smart Stator" utvecklades av Seepex. En vidareutveckling av konceptet gör att även rotorn kan bytas utan att pumpen behöver demonteras. Dessa två funktioner har fått namnet "Smart Conveying Techology" eller förkortat SCT.

Flöden från 0,2 liter/timme till cirka 500 m3/timme finns för denna pumptyp. Flertalet av pumparna finns i tryckklasser upp mot 50 - 70 bar.