Fasanfåglar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fälthöns)
Hoppa till: navigering, sök
Fasanfåglar
Common Pheasant (Hybride).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Hönsfåglar
Galliformes
Familj Fasanfåglar
Phasianidae
Vetenskapligt namn
§ Phasianidae
Auktor Horsfield, 1821
Synonymer
  • Fälthöns
Berghöna
Hitta fler artiklar om fåglar med

Fasanfåglar (Phasianidae) är en familj fåglar i ordningen hönsfåglar. Taxonomin för ordningen hönsfåglar är komplicerad och under diskussion. Tidigare hade skogshöns, pärlhöns och kalkoner status som specifika familjer, men dessa har slagits samman med familjen fasanfåglar.[1] De tre behandlas då som underfamiljerna Tetraoninae, Numidinae respektive Meleagridinae.

Några auktoriteter behandlar fortfarande skogshöns, pärlhöns och kalkoner som egna familjer, men delar upp Phasianidae i underfamiljerna Perdicinae och Phasianinae, där den senare omfattar de arter som vanligtvis brukar sammanfattas som fasaner.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Nedan följer en uppräkning av de släkten som brukar omfattas av de båda underfamiljerna Perdicinae och Phasianinae: underfamiljerna Tetraoninae, Numidinae och Meleagridinae är alltså inte representerade. Uppgifterna om antalet arter bör inte ses som helt exakta, då vissa taxonomer och ornitologer kan kategorisera en population som en god art, medan andra istället kategoriserar samma population som en underart.

Följande släkten förs ibland till någon av de två tidigare nämnda underfamiljerna, medan andra kategoriserar dem på andra vis:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements Checklist version nov. 2008 (exceldokument), www.birds.cornell.edu, läst 2008-11-29

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]