Fälthöns

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fälthöns
Common Pheasant (Hybride).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Hönsfåglar
Galliformes
Familj Fälthöns
Phasianidae
Vetenskapligt namn
§ Phasianidae
Auktor Horsfield, 1821
Berghöna
Hitta fler artiklar om fåglar med

Fälthöns (Phasianidae) är en familj fåglar i ordningen hönsfåglar. Taxonomin för ordningen hönsfåglar är komplicerad och under diskussion. The Clements Checklist of Birds of the World (november 2008) fungerar som ett rättesnöre för många taxonomiska kommittéer i världen. Enligt den har skogshöns, pärlhöns och kalkoner förlorat status som specifika familjer, och slagits samman med familjen fälthöns.[1] De tre behandlas då som underfamiljerna Tetraoninae, Numidinae respektive Meleagridinae.

Andra taxonomer behandlar skogshöns, pärlhöns och kalkoner som egna familjer, men delar upp Phasianidae i underfamiljerna Perdicinae och Phasianinae, där den senare omfattar de arter som vanligtvis brukar sammanfattas som fasaner.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Nedan följer en uppräkning av de släkten som brukar omfattas av de båda underfamiljerna Perdicinae och Phasianinae: underfamiljerna Tetraoninae, Numidinae och Meleagridinae är alltså inte representerade. Uppgifterna om antalet arter bör inte ses som helt exakta, då vissa taxonomer och ornitologer kan kategorisera en population som en god art, medan andra istället kategoriserar samma population som en underart.

Följande släkten förs ibland till någon av de två tidigare nämnda underfamiljerna, medan andra kategoriserar dem på andra vis:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements Checklist version nov. 2008 (exceldokument), www.birds.cornell.edu, läst 2008-11-29

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]