Födelsebok

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Födelsebok, dopbok eller födelse- och dopbok, är en kyrkbok för anteckning om tid och plats för födelse, hemvist, föräldrar (samt moderns ålder), förnamn, dop samt faddrarnas namn och hemvist. Det skrevs också in om barnet var oäkta.

1686 års kyrkolag stadgade att prästen i församlingen skulle föra längder över Alle barns så ächtas som oächtas med dheras föräldrars och faddrars namn födelse och döpelse dag.

Födelseböcker/dopböcker förekommer sporadiskt från 1600-talets första hälft. Från början förekom det ibland enbart doplängder, då saknades uppgiften om födelsedag. Från början kunde också uppgiften om moderns namn saknas.

Ibland kan uppgiften om faderns namn saknas. Det kan då bero på att modern helt enkelt inte vet vem fadern är. Det kan också vara till exempel en gift husbonde som vänsterprasslat med en piga. Den envise släktforskaren går då in i domstolsböckerna för den aktuella tiden och ser om någon man i församlingen blivit dömd. Mannen fick betala böter om han gjorde någon med barn.