Föräldraföreningen mot narkotika

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Föräldraföreningen Mot Narkotika (FMN)
Förbunds­ordförande Gunilla Persson
Grundat 1968
Huvudkontor Sundbyberg
Typ av förbund Intresseorganisation
Webbplats www.fmn.se

Riksförbundet Föräldraföreningen Mot Narkotika (FMN) är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation i Sverige som grundades 1968. Föreningen består av föräldrar och anhöriga till missbrukare och arbetar främst på ett lokalt plan med att ge råd och stöd till andra föräldrar med barn som använder narkotika. Andra områden som organisationen arbetar med är opinionsbildning för en restriktiv narkotikapolitik och mer aktiva insatser på det lokala planet. De anordnar seminarer och konferenser kring narkotikapolitiska frågor, och ger även ut information om droger och olika aspekter på missbruk, förutom tidningen Anhörig som kommer ut med fem nummer per år. En stor andel av FMN:s medlemmar är kvinnor, ofta mammor till någon missbrukare eller före detta missbrukare.

Föreningen anser behandling skall börja med drogfrihet och att den sociala omgivningen - samhället, skolan men främst anhöriga - skall "upphöra med varje missriktad hjälpinsats, som bidrar till att göra fortsatt missbruk möjligt eller uthärdligt." Även om någons bruk av narkotika i sig inte har "konsekvenser" skall omgivningen låta de få det, allt i syfte att skapa det narkotikafria samhället. "Varje individ (således även missbrukare och kriminella) ändrar sitt beteende, när det med deras mått mätt finns tillräcklig anledning."[1] Föreningen har således samma övergripande politiska och sociala mål som RNS, och har liksom de blivit kritiserade för dogmatism.

"Det svåraste är inte att få missbrukaren att sluta missbruka. Det är mycket svårare att förmå hans/hennes sociala nätverk att ge anledning till detta, bl.a. genom att låta honom/henne ta de fulla konsekvenserna av sitt missbruk."[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] FMN-Göteborg Ideologi