Förgyllning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Förgylld)
Hoppa till: navigering, sök
Förgyllning med bladguld på Stockholms Centrals gamla klocka
Förgyllning med bladguld på Skogskyrkogården

Förgyllning innebär att ett föremål beläggs med ett tunt lager guld med hjälp av olika metoder. Även beläggning med guldfärgat material kallas ibland förgyllning även om inget guld förekommer.

Medeltida europeiska målningarpannå var ofta förgyllda med bladguld genom en metod som kallas guldgrund. På samma sätt kan skulpturer vara helt eller delvis förgyllda. Olika mekaniska eller kemiska metoder användes, i synnerhet för keramik, metall- eller träarbeten (till exempel för möbler). Idag anbringas guld på metallarbeten vanligtvis genom elektrolys (elektroplätering).

En äldre metod att förgylla metallföremål, var så kallad brännförgyllning. Föremålet penslades med en amalgam bestående av kvicksilver och guld och upphettades sedan så att kvicksilvret förångades. Metoden slutade användas på grund av de mycket giftiga kvicksilverångor som bildades.

Följande terminologi gäller guldbeläggning av smycken. Ingen av dessa kategorier får guldstämpel:[1]

  • Tunnare än två mikrometer kallas förgyllning
  • Mer än fyra mikrometer kallas doublé (eller gulddoublé)
  • Plätering är mer än åtta mikrometer tjockt

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fakta om bijouterier - Smycken & Klockor” (på sv-SE). Smycken & Klockor. http://smyckenochklockor.se/fakta/fakta-om-bijouterier/. Läst 26 maj 2016.