Förlossningstång

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Förlossningstång, av William Smellie.

Förlossningstång är ett instrument som används inom obstetriken vid så kallad assisterad förlossning. Den används för att genom dragning på det i bäckenet nedträngda, föregående fosterhuvudet snabbt avsluta förlossningen, om kvinnans eller barnets liv svävar i fara, eller om de utdrivande krafterna till följd av långvarigt förlossningsarbete blivit uttömda.

Förlossningstång

Instrumentet består av två korsade tånghalvor av stål, vilkas i förlossningsvägen införda delar, de s.k. skedarna, är avsedda att liksom två förlängda smala händer utan farligt tryck omfatta fosterhuvudet. Genom kraftig dragning på de utanför blygden varande tångskaften utskaffas huvudet.

Förlossningstången uppfanns i början 1600-talet i England av Peter Chamberlen. Efter att förr ha varit ett vanligt förekommande instrument, används den numera sällan i Sverige och har ersatts av den så kallade sugklockan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Förlossningstång, 1904–1926.