Församlingsfakulteten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Församlingsfakulteten
Engelska: Lutheran school of theology, Gothenburg
MottoNåd och sanning
Grundat1993
ÄgandeformPeter Isaac Béens utbildningsstiftelse
Religiös anknytningEvangelisk-luthersk kristen
Akademisk anknytningEuropean Evangelical Accrediting Association
RektorTorbjörn Johansson
SäteGöteborg, Västra Götaland, Sverige
CampusVilla Fischer
Webbplatshttps://ffg.se/
Församlingsfakulteten i april 2019.

Församlingsfakulteten är en kristen teologisk utbildningsinstitution i Göteborg.

Undervisning[redigera | redigera wikitext]

Församlingsfakulteten baserar sin undervisningBibelns och den evangelisk-lutherska bekännelsens grund. Man erbjuder CSN-berättigad och ackrediterad teologisk heltidsutbildning på akademisk nivå och kompletterande teologisk undervisning för studenter vid andra teologiska och religionsvetenskapliga högskolor. Församlingsfakulteten drivs utifrån övertygelsen om att kristna ledare behöver en kristen teologisk utbildning med kristna lärare. Församlingsfakulteten ställer inga konfessionskrav på studenterna utan värnar om akademisk och andlig öppenhet. Dess rektor är Torbjörn Johansson.

Den stiftelse som driver verksamheten har idag namnet Peter Isaac Béens utbildningsstiftelse.

Församlingsfakulteten är medlem i European Evangelical Accrediting Association (EEAA). Våren 2009 blev två av Församlingsfakultetens utbildningar, den ettåriga och den treåriga, ackrediterade som "comparable to certificate of theology", respektive "comparable to bachelor of theology"av EEAA. Jämförelsen görs med nästan 1000 teologiska skolor världen över genom ett internationellt samarbete som EEAA är en del av. Man har också ett etablerat samarbete med systerorganisationer i Norden och USA.

Under 2018 inledde Församlingsfakulteten ett samarbete med Fjellhaug Internasjonale Høgskole. Detta innebär att studerande på Församlingsfakulteten studerar under det norska högskolesystemet och att utbildningen i och med detta samarbete är CSN-berättigad och ger möjlighet till vidare studier på avancerad nivå vid andra svenska institutioner.

Församlingsfakulteten är inte formellt knuten till Svenska kyrkan, men har växt fram genom aktiva insatser från präster och andra, särskilt i Göteborgs stift. Den ursprungliga visionen att motverka prästbristen i Svenska kyrkan genom att främja rekrytering och utbildning av Ordets förkunnare gäller än idag. Förutom olika svenskkyrkliga församlingar har Församlingsfakulteten visst samarbete med andra kristna organisationer till exempel Kyrkliga Förbundet för evangelisk luthersk tro, Evangelisk Luthersk Mission – Bibeltrogna Vänner, Missionsprovinsen, Svenska kyrkans fria synod och Kyrklig samling. Församlingsfakulteten är emot Svenska kyrkans ordning med kvinnliga präster.

Vissa kurser ges ut i samarbete med Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. [1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Planerna på en Församlingsfakultet i Sverige är gamla. Långt innan Menighedsfakultetet startat sin verksamhet i Oslo talades det om detta i Sverige. Bland annat talade H.B. Hammar om detta i slutet på 1800-talet. Prosten Peter Isaac Béen lyckades mellan 1920 och 1924 samla in en ansenlig summa pengar som blev startskottet för att starta Göteborgs Enskilda Gymnasium för blivande präster, ett gymnasium som lever kvar som ett allmänt kristet gymnasium i Göteborg under namnet LM Engströms gymnasium.

1993 började Församlingsfakulteten sin egen verksamhet med kompletterande kurser för studenter på den religionsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. År 2000 startade Församlingsfakulteten med stöd av bland annat Kyrklig Samling sin egen heltidsutbildning som fick namnet Teologisk utbildning för kyrka och samhälle [2].

Examensrättigheter[redigera | redigera wikitext]

2003 avslogs en ansökan till Högskoleverket angående Församlingsfakultetens rätt att utfärda högskoleexamen. Avslaget grundades på följande motiveringar: "specifika mål för utbildningen saknas", "utbildningen saknar den bredd och det djup som är nödvändigt för att möjliggöra övergång till annan högskoleutbildning", "samverkan med övriga vetenskapssamhället, inte minst svenska högskolor, förekommer ännu i alltför liten utsträckning", samt att anställningsordning för lärare och jämställdhetsplan saknas [3].

Studenter vid Församlingsfakulteten får sin Bachelor-examen via Fjellhaug Internasjonale Høgskola i Oslo, vilket innebär att studierna är både CSN-berättigade och ger en examen som är ackrediterad av den norska staten och ger behörighet till avancerade studier på andra svenska institutioner.

Församlingsförlaget[redigera | redigera wikitext]

Församlingsfakulteten driver även ett eget bokförlag som heter Församlingsförlaget. Förlaget trycker upp såväl upp gammal som ny litteratur. Bland de titlar som getts ut av andra förlag finns Bo Giertz Stengrunden, Tron Allena och Riddarna på Rhodos. Församlingsfakulteten har även en egen skriftserie.

Namnkunniga personer vid fakulteten[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kurs: Augsburgska bekännelsen | Församlingsfakulteten”. https://ffg.se/kurs-augsburgska-bekannelsen/. Läst 23 januari 2020. 
  2. ^ Imberg, R. & T. Johansson (red.), Nåd och sanning: Församlingsfakulteten 10 år, Göteborg 2003
  3. ^ HSV Reg. nr 641-1641-02

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]