Förstoringsglas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frimärke som granskas genom ett förstoringsglas.
Förstoringsglas monterat i ställning med belysning

Förstoringsglas är ett enkelt optiskt instrument som utgörs av en konvex lins. Det används för att få en större och tydligare bild av något.

Förstoringsglaset fungerar genom att skapa en förstorad virtuell bild av det som finns bakom linsen. Avståndet mellan det man vill förstora och själva förstoringsglaset måste vara kortare än linsens brännvidd för att det ska fungera, annars blir det istället en inverterad och mindre bild.

Ibland kan det bestå av enbart en lins men oftast är linsen monterad i någon form av ram. Antingen på ett litet handtag (se första bilden) eller på någon form av ställning (se andra bilden). Fördelen med en fast monterad ställning är att man alltid hamnar på rätt avstånd från ett bord där man lägger objekt man vill förstora. Ställningen kan även vara så att man kan flytta den och ibland innefattar ställningen även belysning.

Personer med synfel kan ha nytta av ett förstoringsglas[1] för att läsa liten text, exempelvis en innehållsförteckning. Det finns förstoringsglas där själva handtaget är vikbart så att man lätt kan ta med sig det.

Förstoringsglaset är även starkt förknippat med filateli[2][3] och historier om privatdetektiver (i synnerhet Sherlock Holmes).

Förstoringsglaset används ofta som en symbol för en zoomfunktion. Det kan vara på en knapp på en elektrisk apparat, i ett datorprogram eller på en hemsida som visar kartor eller bilder.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Funktionsnedsättning - Synskada
  2. ^ Falkenbers Filatelistförening
  3. ^ Danmarks Filatelist Forbund^