FN-resolutionen om mänskliga rättigheter på Internet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

FN-resolutionen om mänskliga rättigheter på Internet (Resolution on the promotion, protection and enjoyment of human rights on the Internet) är en resolution som antogs av FN:s råd för mänskliga rättigheter i juli 2012.

Förslaget till resolutionen, vilket inte är ett bindande dokument, presenterades av Brasilien, Nigeria, Sverige, Tunisien, Turkiet och USA. Resolutionen baseras på rapporten Report of the Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression av FN:s rapportör för yttrandefrihet Frank La Rue från maj 2011[1] och på ett arbete som initierats av den svenska regeringen om yttrandefrihet på Internet.[2]

Resolutionen[redigera | redigera wikitext]

Resolutionen att samma rättigheter ska gälla på Internet som utanför Internet, och betonar särskilt yttrandefrihet. Den noterar Internets globala och öppna karaktär som en viktig drivkraft för ekonomisk och social utveckling, samt uppmanar alla länder att främja tillgång till Internet, och till internationellt samarbete för att uppnå sådan tillgång globalt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Report of the Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom
  2. ^ ”Webbplats för Stockholm Internet Freedom 10 december 2014”. Arkiverad från originalet den 31 maj 2014. https://web.archive.org/web/20140531105121/http://www.stockholminternetforum.se/a-platform-for-discussion-on-internet-freedom/. Läst 30 maj 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]