Brasilien

Förbundsrepubliken Brasilien
República Federativa do Brasil
Flagga Statsvapen
ValspråkOrdem e Progresso
(portugisiska för "ordning och framsteg")
Nationalsång: Hino Nacional Brasileiro
instrumental version

läge
HuvudstadBrasília
Största stad São Paulo
Officiellt språk Portugisiska
Etniska grupper (2010) 47,73% vita

43.13% blandade
7,61% svarta
1,09% asiater

0,43% amerindianer
Demonym brasilian, brasilianare[1]
Statsskick Förbundsrepublik
 -  President Luiz Inácio Lula da Silva
 -  Regeringschef Luiz Inácio Lula da Silva
Självständighet från Kungariket Portugal 
 -  Deklarerad 7 september 1822 
 -  Erkänd 29 augusti 1825 
Area
 -  Totalt 8 514 877 km² (5:e)
 -  Vatten (%) 0,65 %
Demografi
 -  2019 års uppskattning 219 147 125[2] (5:e)
 -  Befolkningstäthet 25,7 inv./km² (182:a)
BNP (PPP) 2023 års beräkning
 -  Totalt 4,020 biljoner USD[3] (8:e)
 -  Per capita 18 686 USD[3] (87:e)
BNP (nominell) 2023 års beräkning
 -  Totalt 2,081 biljoner USD[3] (10:e)
 -  Per capita 9 673 USD[3] (79:e)
Ginikoefficient (2020) 48,9[4] 
HDI (2021) 0,754[5] (87:e)
Valuta Real (R$) (BRL)
Tidszon UTC−2 till UTC−4
Topografi
 -  Högsta punkt Pico da Neblina, 3 014 m ö.h.
 -  Längsta flod Amazonfloden, ca 7 000 km
Nationaldag 7 september (Brasiliens självständighetsdag)
Nationalitetsmärke BR
Landskod BR, BRA, 076
Toppdomän .br
Landsnummer 55

Brasilien, formellt Förbundsrepubliken Brasilien,[1] (portugisiska: República Federativa do Brasil, lyssna), är den både till ytan och befolkningen femte största staten i världen och största staten i Sydamerika.[6][7] Landet sträcker sig över ett område beläget mellan centrala Sydamerika och Atlanten och gränsar till Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam och Franska Guyana (Frankrike), det vill säga alla sydamerikanska länder förutom Chile och Ecuador. Landet upptar 48 % av Sydamerikas landyta och ungefär en lika stor del av världsdelens invånare.

Brasilien är döpt efter bresiljeträ, som var ett träslag som värdesattes högt av tidiga kolonisatörer. Brasilien innehåller stora jordbruksområden och regnskogar. Landet har också Sydamerikas högsta bruttonationalprodukt och är världens sjunde största ekonomi.[8]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Brasiliens historia

Brasilien blev en portugisisk koloni efter att Pedro Álvarez Cabral upptäckte kontinenten år 1500. Självständighet utropades 1822 med Peter I som kejsare. Monarkin störtades efter att man avskaffade slaveriet varefter republik infördes 1889. Efter en militärkupp 1964 tog militären makten och styrde landet till 1985 då demokratiska val åter kunde hållas. Demokratin återinfördes 1985. Korruptionsskandaler har präglat de flesta regeringar därefter. Under vänsterpresidenten Luiz Inácio Lula da Silva 2003–2010 växte ekonomin kraftigt  och många brasilianer fick det bättre. Därefter inträdde en djup nedgång som sammanföll med korruptionsavslöjanden och politisk instabilitet.[9] President Jair Bolsonaro 2019-2022 med sitt auktoritära ledarskap och hans kaotiska respons på coronaviruset väcker ilska. Högerpopulisten Bolsonaro, som tog över makten i januari 2019 har blivit skarpt kritiserad för att tona ner allvaret i den pågående pandemin. Jair Bolsonaro har militär bakgrund och försvarar militärregimen som hade makten under åren 1964–1985.[10] Den 30 oktober 2022 förlorade Bolsonaro presidentvalet som återgick till vänstersidan samt nygamla President Lula da Silva.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Karta över Brasilien.

Klimatet är tropiskt utom i sydligaste delen där det är tempererat. I söder förekommer översvämningar och temperaturen sjunker ofta till minusgrader. I nordost inträffar ibland längre torrperioder.

En stor avverkning av Amazonas regnskog hotar en mängd arter av både djur och växter som endast finns där. Andra miljöproblem i Brasilien är luft- och vattenföroreningar i de stora städerna. Över 80 procent av elektriciteten produceras av vattenkraft, vilket innebär en relativt liten inverkan på miljön, men slår istället ut flodsystem och hotar många arters överlevnad i Amazonfloden. Vid övre Paraná på gränsen till Paraguay har ett av världens största kraftverk, Itaipu, anlagts.

Brasilien karaktäriseras av det stora våtområdet Amazonas i nordligare och våtområdet Pantanal i sydligare delen av inlandet. Amazonas dräneras av floder som mynnar vid Belém och Pantanals dränering mynnar vid Buenos Aires. Öppnare terräng i söder vid övergången till Uruguay och Argentina och i väster begränsar Anderna utsträckningen mot Stilla Havet. Den södra delen är till stor del ett jordbruksområde - Brasilien är världens största producent av diverse jordbruksprodukter som till exempel soja, nötkött och kyckling. Längs kusten till Atlanten ligger Mata Atlántica som består av rester av urskog och här finns också flera bergskedjor, vilka som högst når 2 900 meter över havet. Högsta berget i landet är dock Pico da Neblina, som når 3 014 meter över havet. Det berget ligger nära gränsen till Guyana, i guyanska högländerna. Brasilien har även ett berg som heter Campas. Större floder inkluderar Amazonfloden som är världens största flod i volym räknat och som av många specialister även anses vara världens längsta flod. Andra floder är Paraná, Iguaçúfloden, Rio Negro, São Francisco, Xingu, Madeira och Tapajós.

Eftersom landet ligger runt ekvatorn har det främst ett tropiskt klimat, med låg variation över årstiderna, även om de subtropiska södra delarna av landet är mer tempererade och då och då kan erfara frost och snö. Nederbörden i Amazonområdet är riklig, även om det också finns torrare landskap i området, främst i nordöst.

Styre och politik[redigera | redigera wikitext]

Styrelseskick[redigera | redigera wikitext]

Nationalkongressens byggnad.
Regional och delstatlig indelning.
Iguazúfallen.

Brasilien är en demokratisk republik och konstitutionen från 1988 ger stor makt åt den federala statsmakten. Brasiliens president har vida maktbefogenheter och utser sitt kabinett och är både stats- och regeringschef. Både presidenten och vicepresidenten väljs på samma valsedel och sitter under en fyraårsperiod. Röstning omfattas av valplikt.

Den lagstiftande församlingen, nationalkongressen, består av två kammare: senaten och deputeradekammaren.

Landet har mer än 40 aktiva politiska partier. Landet har flera vänsterpartier som PSOL, PCO, PSTU, PCB, PC do B, vänsterpartier som PT, PSB, PDT, PV, Rede och Solidariedade och center-vänster som PSDB, DEM, PMN och Cidadania. Tio parter förklarar sig i centrum: MDB, PL, PSD, PTC, DC, PROS, Avante, Patriota, Podemos och PMB. Fem partier förklarar sig vara centrum-höger: PTB, Progressistas, PSC, PRTB och Republicanos. Partierna PSL och NOVO kallar sig höger.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Lula da Silva, Brasiliens nuvarande president sedan 1 januari 2023, för sin tredje mandatperiod.
Se även: Rosa vågen

Från 1985 har Brasilien en civil president. Mellan 2003 och 2016 styrdes landet av demokratisk-socialistiska Arbetarpartiet (PT). Under två av de mandatperioderna styrde presidenten Lula, från 2003 till 2011. Han efterträddes av Dilma Rousseff, som blev landets första kvinnliga president. Rousseff blev vald två mandatperioder, men blev avsatt under sin andra mandatperiod år 2016 av Brasiliens förbundssenat på grund av korruptionsanklagelser. Detta till följd av ett antal större protester 2015 till 2016 där miljontals människor krävde Rousseffs och Arbetarpartiets avgång samt militärens ingripande.[11][12] I samma veva den 12 juli 2017 dömdes Lula till 9,5 års fängelse för korruption. Överklagandet avslogs och istället höjdes straffet till 12 år och 11 månaders fängelse.[13] 2019 förklarades rättegången olaglig och Lula släpptes fri.[14][15] Michel Temer valdes den 12 maj 2016 att ha tagit över posten som president efter Rousseff blev avsatt.

År 2019 tillträdde högernationalisten Jair Bolsonaro. Han har vurmat för militärdiktaturen och utlovade inför valet tuffa tag mot korruption och våldsbrottslighet. [16] Brasilien var mycket polariserat under hans mandatperiod med både starka anhängare och starka motståndare. Han fick mycket kritik både inrikes och utrikes. Inom landet kritiserades Bolsonaro särskilt av vänster- och Lula-anhängare, samt på grund av Bolsonaros hantering av coronakrisen.[17] Från utrikes håll gällde kritiken särskilt hans val att öka skogsskövlingen i Amazonas. Flera forskare har varnat för påverkan skogsskövlingen kommer ha på globala uppvärmningen. Samma år som Bolsonaro tillträdde släpptes Lula fri. År 2022 tillkännagav Lula att han skulle kandidera till president för en tredje mandatperiod. År 2023 tillträdde Lula som president.[18] Vid hans tillträde upprättade han ett ministerium för Brasiliens urfolk, med aktivisten Sônia Guajajara som urfolk-minister. Detta som en del i målet att motarbeta och kompensera för skogsskövlingen under Bolsonaros styre.[19] Därtill blev Anielle Franco minister för etnisk jämlikhet (portugisiska: igualdade racial).[20] Anielle Franco är syster till Marielle Franco - queer, feministisk och antirasistisk aktivist inom Partiet Socialism och Frihet (PSOL) - som dödades i ett attentat år 2018. Året därpå arresterades två poliser för mordet på Marielle Franco.[21]

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Brasiliens delstater

Brasilien består av 26 delstater (estados) och ett federalt distrikt (distrito federal) och delas in av IBGE i fem regioner: Nord, Nordost, Central-väst, Sydöst och Syd.

Nord[redigera | redigera wikitext]

Manaus.

Region Nord har 45,27 % av Brasiliens landyta och är samtidigt den region med lägst invånarantal. Den är förhållandevis lite industrialiserad och outvecklad, men innehåller den största regnskogen i världen och många indianstammar. Dess ekonomi är baserad på mineralutvinning, jordbruk (cassava, açaí och ananas), energiproduktion, elektronisk tillverkning och viss turism.[22][23][24][25][26][27][28][29]

Delstater

Nordost[redigera | redigera wikitext]

Recife, Pernambuco, en av de fattigaste och mest våldsamma städerna i landet.

Region nordost har en tredjedel av Brasiliens befolkning. Regionen är kulturellt diversifierad med rötter från den portugisiska koloniseringen, afrobrasiliansk kultur och inhemsk indiankultur. Den nordöstra regionen av Brasilien är den fattigaste, mest ineffektiva och minst industrialiserade regionen i landet, och har också historiska problem som: efterblivet och odiversifierat jordbruk, koncentration av inkomster i händerna på tjänstemän och personer som är involverade i regeringen, och några olika, lågproduktiv industri; förutom naturfenomenet ständiga torka. De distinkta särdragen mellan nordost och andra delar av landet utgjorde, förutom att accentuera regionala ojämlikheter, ett gynnsamt scenario för migration från nordost, särskilt till tätorter, under 1970-talet, 1980 och 1990. Dess ekonomi är baserad på turism, produktion av tropiska frukter (kokos, papaya, melon, banan, mango, ananas), kakao, cashewnötter, sojabönor, bomull, sockerrör, maskintillverkning, textilier, vindenergiproduktion och saltutvinning.[30][31][32][33][34][35][36] [37][38][39] [40][41]

Delstater

Center-väst[redigera | redigera wikitext]

Cuiabá.

Region center-väst är den näst största regionen i Brasilien men är glest befolkad med koncentration till de stora städerna. Här ligger huvudstaden Brasília och världens största våtmark, Pantanal.

Delstater

Sydost[redigera | redigera wikitext]

Rio de Janeiro.

Region Sydost är den rikaste och folktätaste regionen. Den har större befolkning än något annat land i Sydamerika och några av de största metropolerna i världen: São Paulo och Rio de Janeiro. I regionen finns också den största utvinningen av olja och gas i Brasilien. Regionen är mycket diversifierad med affärsmetropolen São Paulo, de historiska städerna i Minas Gerais, stränderna i Rio de Janeiro och Espírito Santos kust.

Delstater

Syd[redigera | redigera wikitext]

Botaniska trädgården i Curitiba (Curitiba) är den inofficiella symbol för Region Syd[42].

Region Syd har den högsta förmögenheten per capita i Brasilien och den högsta levnadsstandarden i landet. Det är också den kallaste delen med frostnätter och enstaka snöstormar. Här finns det största inslaget av immigranter från Tyskland och Italien och spår av deras kultur syns överallt.

Delstater

Kommuner[redigera | redigera wikitext]

Delstaterna är indelade i município (kommuner). Det finns 5 570 municípios. Brasiliens federala distrikt har inga municípios utan är indelat i 31 administrativa regioner (região administrativa).

Försvar[redigera | redigera wikitext]

Hangarfartyget Atlântico.

Brasiliens försvarsmakt är Latinamerikas största och var och en av dess försvarsgrenar är också störst på kontinenten.[43][44] Landet ansågs vara den nionde största militärmakten på planeten 2021.[45][46]

Armén hade 2009 en militär personalstyrka om cirka 190 000 personer i aktiv tjänst, av vilka 70 000 var värnpliktiga.[47]

Flygvapnet hade 2010 en militär personalstyrka om 70 000 personer. Antalet flygplan var 719.[47]

Marinen hade 2011 en militär personalstyrka om 60 000 personer.[48] Antalet fartyg i tjänst var cirka 100.[49] Bland fartygen återfinns även ett hangarfartyg. Marinflyget hade omkring 85 flygplan och helikoptrar. Marinkåren hade en militär personalstyrka om ca 15 000 personer.

Polisväsende[redigera | redigera wikitext]

Polisen i Brasilien är i organiserad på två nivåer: federal polis och delstatlig polis. Endast undantagsvis förekommer en kommunal polis. Den federala polisen – Departemento de Polícia Federal (DPF) – utreder brott begångna mot den federala regeringen, dess myndigheter och företag, bekämpar internationell narkotikahandel samt ansvarar för gräns-, flyg- och sjöpolis. De delstatliga poliskårerna består dels av civil kriminalpolis – Polícia Civil (PC) – dels av paramilitär ordningspolis – Polícia Militar (PM) – som även ansvarar för brandförsvaret. Städerna São Paulo och Rio de Janeiro är de enda större kommuner som har en egen poliskår.

Ekonomi och infrastruktur[redigera | redigera wikitext]

Bovespa.
Jordbruk, bomullsskörd.
Embraer 190.
Petrobras.

Brasilien är välutvecklat inom jordbruk, gruvdrift, tillverkning och servicenäring. Landet har rika naturtillgångar och gott om arbetskraft, vilket gör att man är Sydamerikas ledande ekonomi. Brasilien ingår i handelssamarbetet BRICS mellan några av de växande ekonomierna Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.[50] Järnmalmsförekomster (främst i staterna Minas Gerais, Pará och Amazonas) hör till jordens rikaste, regnskogen utgör ett ofantligt virkesförråd och vattenkraftreserverna i Brasilien hör till världens största, men kol och framför allt olja måste importeras. I samband med oljekriserna har man börjat framställa drivmedel av alkohol från sockerrör. Kärnkraften i Brasilien är under utbyggnad men dess framtid är osäker.

Brasilien är en av världens största exportörer av kaffe och socker. Viktiga produkter är också sojabönor, sydfrukter (apelsiner), kakao, majs och vete samt bomull och jute. Jordbruket har dominerat näringslivet och sysselsätter omkring 1/4 av befolkningen, men dess andel av nationalinkomsten sjunker. De fattiga småbrukarna, som lever i självhushåll, odlar bland annat rotfrukten kassava. Moderna familjejordbruk finns på de goda jordarna i söder. Storgodsen fazendas med plantageodling av exportgrödor och storskalig boskapsskötsel spelar en huvudroll i landet. Några få procent av jordägarna äger närmare hälften av den odlade arealen och försök till jordreformer har misslyckats.

Ekonomin har länge grundat sig på råvaror, till exempel guldrushen på 1700-talet, kaffeodling i São Pauloregionen och gummiutvinning i Amazonas under 1800-talets senare del. Under de senaste årtiondena har industrin utvecklats snabbt med hjälp av utländskt kapital (järn- och stålverk, varv, biltillverkning, kemisk industri). Den är koncentrerad till storstäderna i sydöst med São Paulo som centrum.

År 2019 var Brasilien världens största producent av sockerrör[51], sojabönor[52], kaffe[53] och apelsiner[54], den andra största producent av papaya[55], den tredje största producenten av majs[56], tobak[57][58] och ananas[59][60], den fjärde största producenten av bomull[61][62] och kassava[63], den femte största producenten av kokosnötter[64] och citroner[65], den sjätte största producenten av kakao[66] och avokado, nionde största producenten av ris[67], den tionde största producenten av tomater[68] och den 11:e största producenten av druvor[69] och äpplen[70][71]. Landet är också en stor producent av bananer[72][73] men nästan all produktion är för inhemsk konsumtion. Slutligen producerar Brasilien också stora mängder bönor[74][75], jordnötter[76], potatis[77][78], morötter[79], cashewnötter [80], småcitrus[81], persimon[82], jordgubbar[83], guarana[84], guava, açaí[85], paranötter[86][87], yerba mate[88], med mera. Sockerrör används för tillverkning av socker men också för framställning av etanol som är avsedd att driva en fordonsflotta (etanoldelen är ett biobränsle).

När det gäller produktion av animaliska proteiner är Brasilien idag ett av de största producenterna i världen. År 2019 var landet världens största exportör av kycklingkött.[89][90] Det var också världens näst största producenten av nötkött[91], världens tredje största producent av mjölk[92], världens fjärde största producent av fläsk[93] och den sjunde största producenten av ägg.[94]

Inom gruvsektorn utmärker sig Brasilien i utvinning av järnmalm (där landet är den andra största världsexportören), koppar, guld, bauxit (en av de 5 största producenter i världen), mangan (en av de 5 största producenterna i världen), tenn (en av de största producenterna i världen), niob (har 98% för världen kända tillgångarna) och nickel. När det gäller ädelstenar är Brasilien världens största producent av ametist, topas, agat och en av de största producenterna av turmalin, smaragd, akvamarin och granater.[95][96][97][98][99][100]

Sekundärsektorn är baserad på branscher och Brasilien är den industriella ledaren i Latinamerika. Inom livsmedelsindustrin var Brasilien 2019 den näst största exportören av bearbetade livsmedel i världen.[101] [102][103] 2016 var landet den andra största producenten av cellulosa i världen och den åttonde största tillverkaren av papper.[104][105][106] Inom skoindustrin är Brasilien fjärde största tillverkare i världen.[107][108][109][110] [111] 2019 var landet den åttonde största tillverkaren av fordon och den nionde störsts producenten av stål i världen.[112][113][114] Brasils kemisk industri rankades 2018 som den 8:e största i världen.[115][116][117] Inom Textilindustrin var Brasilien 2013 bland de 5 största globala tillverkarna, men var väldigt lite integrerat i världshandeln.[118]

Näringslivet upplevde på 1960–1970-talen en expansion som har betecknats som ett "ekonomiskt under". Välståndet är dock ytterst ojämnt fördelat mellan olika landsändar och klyftorna har snarast blivit djupare mellan skilda samhällsgrupper. De södra delarna är relativt välmående, vilket står i skarp kontrast mot nöden och undernäringen i outvecklade områden. Den nya huvudstaden Brasília (invigd 1960 under president Juscelino Kubitschek) är ett försök att öppna det glest befolkade inlandet. Den snabba tillväxten skapade obalans i ekonomin och förbyttes på 1980-talet i kris med social och politisk oro. Hög inflation och en katastrofal utlandsskuld tvingade fram en ekonomisk åtstramning.[119] För att lösa problemen 1994 bytte Brasilien till en ny valuta, real, som var kopplad den amerikanska dollarn. En ekonomisk tillväxt skedde och inflationen sjönk, vilket gjorde att länder började investera mer i den brasilianska industrin.[120]

I slutet av 1900-talet orsakade den finansiella krisen i Asien att även Brasiliens ekonomi fick en nedgång. 1998 gav Internationella valutafonden ekonomisk hjälp och 1999 beslutade Brasiliens centralbank att landets valuta real inte längre skulle ha en fast växelkurs mot amerikansk dollar samt genomförde en devalvering.

Dessa åtgärder ledde till en svag tillväxt i början av 2000-talet. Den globala finanskrisen 2008 fick effekter för Brasilien, men de återhämtade sig snabbt.[121]

Energi[redigera | redigera wikitext]

Itaipu-dammen.

Det huvudsakliga kännetecknet för den brasilianska energimatrisen är att den är betydligt mer förnybar än den globala. Medan världsmatrisen 2019 endast bestod av 14 % förnybar energi, var Brasiliens 45 %. Petroleum och petroleumprodukter utgjorde 34,3 % av matrisen; härrörande från sockerrör, 18%; hydraulisk effekt, 12,4%; naturgas, 12,2%; ved och träkol, 8,8 %; olika förnybara energikällor, 7 %; mineralkol, 5,3%; kärnkraft, 1,4 %, och annan icke-förnybar energi, 0,6 %.[122]

I elenergimatrisen är skillnaden mellan Brasilien och världen ännu större: medan världen bara hade 25 % förnybar elenergi 2019, hade Brasilien 83 %. Den brasilianska elmatrisen består av: hydraulisk energi, 64,9%; biomassa, 8,4%; vindenergi, 8,6 %; solenergi, 1 %; naturgas, 9,3%; petroleumderivat, 2%; kärnkraft, 2,5%; kol och derivat, 3,3%.[122]

I slutet av 2021 hade Brasilien 181,5 GW installerad energi[123] och var det andra landet i världen när det gäller installerad vattenkraft (109,4 GW) och biomassa (15,8 GW), det 7:e landet i världen när det gäller installerad vindenergi (21,1 GW) och det 14:e landet i världen när det gäller installerad solenergi (13,0 GW) och på väg att hamna i topp 10 i världen inom solenergi.[124]

År 2021 var den 7:e oljeproducenten i världen, med ett genomsnitt på nära 3 miljoner fat per dag.[125]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Vägnät[redigera | redigera wikitext]

BR-116 i São José dos Campos, São Paulo.

Vägnätet är väl utbyggt i anslutning till de största städerna, framför allt runt São Paulo. Vägsystemet uppgick till 1 720 000 km 2019, en av de 10 största i världen.[126] Det totala antalet asfalterade vägar ökade från 35 496 km 1967 till 213 453 km 2018. Landet har cirka 14 200 km delade fyrfältsväg, 5 000 km bara i delstaten São Paulo.[127][128] Även om Brasilien har det största dubblerade vägnätet i Latinamerika anses det vara otillräckligt för landets behov: 2021 beräknades det att den idealiska mängden dubblerade vägar skulle vara ungefär från 35 000 km till 42 000 km. [129][130]

Flygtrafik[redigera | redigera wikitext]

São Paulo-Guarulhos internationella flygplats.

Brasilien har ett väl utvecklat nätverk av flygtrafik. Det finns cirka 2 500 flygplatser i Brasilien, inklusive landningsfält: det näst största antalet i världen, efter USA. [131] São Paulo flygplats är den viktigaste i landet, och andra viktiga flygplatser i landet är de i Rio de Janeiro, Brasília, Belo Horizonte och Porto Alegre.[132]

Järnväg[redigera | redigera wikitext]

Estação da Luz, en järnvägsstation i São Paulo.

Järnvägsnätet i Brasilien omfattar 29 314 kilometer (2005), en av de 10 största i världen, som huvudsakligen används för att transportera malmer. Det brasilianska järnvägssystemet hade en stor expansion mellan 1875 och 1920. Järnvägsmodalens storhetstid avbröts under Getúlio Vargas regering, som prioriterade vägtransporten. Redan på 1940-talet stod järnvägsnätet inför flera problem, från lågmotoriserade lok till oekonomiska upplägg. 1957 skapades ett statligt ägt företag, National Railroad Network (RFFSA), som började förvalta 18 järnvägar i unionen. Flera underskottsjärnvägar stängdes under löftet om statliga investeringar i nya projekt, vilket inte blev av. Åtgärderna centraliserades i regeringen fram till öppnandet av marknaden 1990. Så den nationella privatiseringsplanen inleddes, med dussintals eftergifter som gjordes. Det slutade dock med att de koncentrerade järnvägarna, huvudsakligen, till tre stora företagsgrupper, América Latina Logística (ALL), Vale S.A. och MRS Logística. Renoveringen genererade en ökning av produktiviteten (transporterade laster ökade med 30 % med samma järnvägslinje). Huvudproblemet var dock att reformen inte bara gav bort järnvägen, utan också geografisk exklusivitet. Detta resulterade i att det inte skapades konkurrenskraftiga incitament för utbyggnad och förnyelse av det befintliga nätet. Med staten som upprätthåller öppnandet av nya järnvägar en svår, långsam och byråkratisk process, eftersom den upprätthåller det totala maktmonopolet över denna sektor, expanderade inte järnvägarna ytterligare i landet, och sektorn var mycket föråldrad. [133][134]

År 2021 skapades ett nytt ramverk för järnvägar som tillåter byggande av järnvägar med auktorisation, vilket sker vid utforskning av infrastruktur inom sektorer som telekommunikation, el och hamnar. Det är också möjligt att tillåta utforskning av sträckor som inte är implementerade, inaktiva eller håller på att returneras eller avaktiveras. Med förändringen av reglerna i sektorn, i december 2021, fanns det redan förfrågningar om att öppna 15 000 km nya spår, i 64 förfrågningar om implementering av nya järnvägar. Nio nya järnvägar hade redan godkänts av den federala regeringen, i 3 506 km nya spår.[135][136][137]

Sjöhamnar och hamnar[redigera | redigera wikitext]

Santos hamn.

Den mest trafikerade hamnen i landet, och den andra mest trafikerade i hela Latinamerika, som bara slås av hamnen i Colón (Panama), är Santos hamn. Andra hamnar med hög rörelse finns i Paranaguá, Rio Grande, Itajaí, Rio de Janeiro, São Francisco do Sul och Suape-hamnen i Pernambuco.[138]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Brasiliens demografi
Serra Gaúcha talas även tyska och italienska.

Brasilien befolkning bor främst längs med kusten, och i mindre utsträckning inne i landet. Landets befolkning är väldigt heterogen och många olika kulturer är representerade. Befolkningen i söder är huvudsakligen ättlingar till europeiska kolonisatörer, framförallt portugiser, tyskar och italienare men även polacker, eller senare inflyttade. Senare inflyttade inkluderar polacker, ukrainare, nederländare, kineser och, mer nyligen, sydkoreaner. I norr och nordost är befolkningen av mer blandad karaktär, med både urinvånare, afrikaner och européer. Dock skedde det under mitten av 1900-talet en massiv folkvandring från norr och Bahia söderut, vilket resulterade storstädernas favelas (slumområden) som idag befolkas främst av folk med blandat ursprung.

  • Befolkningens medellivslängd: 71,1 år (2003)
  • Folkgrupper: Vita 47,7%, personer med blandat ursprung/bruna/pardo 43,1%, svarta 7,6%, övriga (främst asiater och indianer) 2 procent[139]
  • Språk: Portugisiska (landets officiella språk; modersmål för 97 procent av befolkningen, använt i media och undervisning), indianspråk (däribland guaraní och tupi)
  • Religion: Katoliker 70 %, Protestanter 30 % varav de flesta är pingstkarismatiska s.k. evangelicos.

Åldersfördelning[redigera | redigera wikitext]

  • 0 till 14 år: 26,0 procent
  • 15 till 64 år: 68,0 procent
  • 65 år och äldre: 6 procent

Medianåldern för hela befolkningen är 27,81 år och motsvarande siffror för de två könen är:

  • Män: 27,06 år
  • Kvinnor: 28,57 år

Könsfördelning[redigera | redigera wikitext]

  • Vid födseln: 1,05 man per kvinna
  • Under 15 år: 1,04 man per kvinna
  • 15 till 64 år: 0,98 man per kvinna
  • 65 år och äldre: 0,70 man per kvinna
  • Totalt: 0,98 man per kvinna

Befolkningstillväxt[redigera | redigera wikitext]

  • Födslar: 16,83 per 1 000 invånare
  • Dödsfall: 6,15 per 1 000 invånare
  • Flyttal: −0,03 per 1 000 invånare

Spädbarnsdödsfall:

  • Pojkar: 33,37 dödsfall per 1 000 födslar
  • Flickor: 25,66 dödsfall per 1 000 födslar
  • Totalt: 29,61 dödsfall per 1 000 födslar

Den årliga befolkningstillväxten är 10,6 promille.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Basílica de Nossa Senhora de Aparecida.

I Brasilien bor det cirka 136 miljoner katoliker, vilket utgör 14 procent av det totala antalet katoliker i världen.[källa behövs] De senaste åren har dock antalet minskat till förmån för olika frikyrkor. Enligt en DN-artikel 2014 (som refererar till Datafolha) beräknas 42,3 miljoner tillhöra någon av frikyrkorna.[140]

Tillhörighet[redigera | redigera wikitext]

Siffrorna är från folkräkningen 2010.[141]

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Sirius (partikelaccelerator).
Centro de Lançamento de Alcântara.

I Brasilien råder skolplikt för barn mellan 5 och 16 års ålder. Utbildningen är avgiftsfri men resurserna räcker inte till och skolplatserna är för få, i synnerhet på landsbygden. Många skolor är dåligt utrustade och lärarna har otillräcklig utbildning och låg lön. Enligt Brasiliens statistiska centralbyrån, IBGE, är 95,7 procent av alla barn mellan sju och fjorton år inskrivna i skolan. Så många barn går dock inte i skolan. Omkring en och en halv miljon barn mellan fem och fjorton år beräknas befinna sig helt utanför skolsystemet, medan andra är inskrivna men kommer inte till skolan. Många av dessa måste arbeta för att hjälpa till med familjens försörjning, trots att de flesta typer av arbete är förbjudet för ungdomar under 16 år. Olika kommuner har på försök gett dessa familjer skolpeng som ersättning för bortfall av arbetskraft men detta har inte fungerat som man hoppats eftersom det inte funnits tillräckligt med ekonomiska resurser.

Ungefär en tredjedel av eleverna går vidare till gymnasiet efter grundskolan.

Cirka 90 procent av Brasiliens befolkning är läskunnig.

De människor som har råd skickar ofta sina barn till privata skolor där utbildningen har bättre kvalitet. Drygt elva procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år studerar vid något universitet. 64 procent av studenterna går på privata universitet. Till de statliga universiteten, som inte är avgiftsbelagda, kvalificerar sig mestadels elever som har gått i privata skolor.

Bland universitetsstudenterna är endast 2,3 procent svarta eller av afrikanskt ursprung, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att denna folkgrupp utgör nästan hälften av befolkningen. Kvoter för att garantera fler universitetsplatser åt svarta har diskuterats.[142]

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Niteróis museum för modern konst.

Det europeiska inflytandet varit mest påtagligt inom litteraturen och konsten. Brasiliansk arkitektur har i modern tid nått världsrykte (se Brasília). Inom konstmusiken var Heitor Villa-Lobos länge centralgestalten. Folkmusiken och dansen, berömd genom Riokarnevalens sambaskolor, har ett tydligt afro-amerikanskt ursprung.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Brasiliansk litteratur

Den brasilianska litteraturen var på grund av kolonialism länge starkt förbunden med europeiskt inflytande. En nationell litteratur började framträda först efter självständigheten från Portugal 1822. Några framstående författare är Machado de Assis och Euclides da Cunha. Modernismen fick sitt genombrott 1922 med författare som Mário de Andrade, Oswald de Andrade, Manuel Bandeira och Cassiano Ricardo.

Inom postmodernistisk brasiliansk litteratur märks poeter som Carlos Drummond de Andrade och João Cabral de Melo Neto och prosaister av författare som João Guimarães Rosa och Clarice Lispector.

Världsarv[redigera | redigera wikitext]

Brasilien har 17 världsarv bland annat

Sport[redigera | redigera wikitext]

Olympiska parken i Rio de Janeiro, byggd för olympiska sommarspelen 2016.

Internationella rankningar[redigera | redigera wikitext]

Gramado.
Organisation Undersökning Rankning
Heritage Foundation/The Wall Street Journal Index of Economic Freedom 2019 150 av 180
Reportrar utan gränser Pressfrihetsindex 2019 105 av 180
Transparency International Korruptionsindex 2018 105 av 180
FN:s utvecklingsprogram Human Development Index 2018 79 av 189

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ( PDF) Utrikes namnbok: Svenska myndigheter, organisationer, titlar, EU-organ och länder på engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska (10., rev. uppl.). Utrikesdepartementet, Regeringskansliet. 2015. sid. 69. http://www.regeringen.se/4a3eb3/contentassets/e27ee47ea294461bbb0f39b68d31c540/utrikes_namnbok_10.e_reviderade_upplagan.pdf. Läst 4 december 2016 
  2. ^ ”Censo 2010: população do Brasil é de 190.732.694 pessoas” (på portugisiska). Ibge.gov.br. http://www.ibge.gov.br/home/presidencia/noticias/noticia_visualiza.php?id_noticia=1766&id_pagina=1. Läst 11 september 2011. 
  3. ^ [a b c d] ”Download World Economic Outlook database: April 2023” (på engelska). Internationella valutafonden. https://www.imf.org/en/Publications/WEO/weo-database/2023/April/weo-report?c=512,914,612,171,614,311,213,911,314,193,122,912,313,419,513,316,913,124,339,638,514,218,963,616,223,516,918,748,618,624,522,622,156,626,628,228,924,233,632,636,634,238,662,960,423,935,128,611,321,243,248,469,253,642,643,939,734,644,819,172,132,646,648,915,134,652,174,328,258,656,654,336,263,268,532,944,176,534,536,429,433,178,436,136,343,158,439,916,664,826,542,967,443,917,544,941,446,666,668,672,946,137,546,674,676,548,556,678,181,867,682,684,273,868,921,948,943,686,688,518,728,836,558,138,196,278,692,694,962,142,449,564,565,283,853,288,293,566,964,182,359,453,968,922,714,862,135,716,456,722,942,718,724,576,936,961,813,726,199,733,184,524,361,362,364,732,366,144,146,463,528,923,738,578,537,742,866,369,744,186,925,869,746,926,466,112,111,298,927,846,299,582,487,474,754,698,&s=NGDPD,&sy=2021&ey=2028&ssm=0&scsm=1&scc=0&ssd=1&ssc=0&sic=0&sort=country&ds=.&br=1. Läst 16 april 2023. 
  4. ^ ”Gini index” (på engelska). Data Worldbank. https://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.GINI. Läst 12 december 2022. 
  5. ^ ”Human Development Report 2021/2022” (på engelska) ( PDF). United Nations Development Programme. sid. 284-287. https://hdr.undp.org/system/files/documents/global-report-document/hdr2021-22pdf_1.pdf. Läst 3 december 2022. 
  6. ^ Antonio Carlos Coutinho Gouvea da Silva. ”Projeções da População | Estatísticas | Utgivare=IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística” (på brasiliansk portugisiska). www.ibge.gov.br. https://www.ibge.gov.br/estatisticas-novoportal/sociais/populacao/9109-projecao-da-populacao.html?=&t=resultados. Läst 8 januari 2020. 
  7. ^ ”Área Territorial Brasileira (Brazilian Territorial Area)” (på portugisiska). Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Arkiverad från originalet den 15 januari 2012. https://www.webcitation.org/64i0P2Lb0?url=http://www.ibge.gov.br/home/geociencias/cartografia/default_territ_area.shtm. Läst 8 januari 2020. ”Para a superfície do Brasil foi obtido o valor de 8.515.759,090 km2, publicado no DOU nº 124 de 30/06/2017, conforme Resolução Nº 02, de 29 de junho de 2017.” 
  8. ^ "World Development Indicators database" (PDF file), World Bank, 7 October 2009.
  9. ^ ”Brasilien”. www.ui.se. https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/sydamerika/brasilien/. Läst 1 november 2021. 
  10. ^ ”Bolsonaros styre jämförs med det tyska på 1930-talet - hans auktoritära regim i Brasilien får nu en samlad brokig front emot sig” (på svenska). svenska.yle.fi. https://svenska.yle.fi/artikel/2020/06/01/bolsonaros-styre-jamfors-med-det-tyska-pa-1930-talet-hans-auktoritara-regim-i. Läst 1 november 2021. 
  11. ^ SvD om Brasilien-protesterna 2016
  12. ^ The Guardian om protesterna 2015-2016
  13. ^ Barbosa, Bernardo. ”Lula é condenado a 12 anos e 11 meses de prisão no caso do sítio de Atibaia.”. UOL notícias. https://noticias.uol.com.br/politica/ultimas-noticias/2019/02/06/sitio-de-atibaia-substituta-de-moro-condena-lula-a-12-anos-e-11-meses.htm. Läst 4 oktober 2019. 
  14. ^ ”Brazil's former president Lula walks free from prison after supreme court ruling” (på engelska). the Guardian. 8 november 2019. http://www.theguardian.com/world/2019/nov/08/lula-brazil-released-prison-supreme-court-ruling. Läst 27 oktober 2021. 
  15. ^ Press, Associated (24 mars 2021). ”Lula judge was biased, Brazil supreme court rules, paving way to challenge Bolsonaro” (på engelska). the Guardian. http://www.theguardian.com/world/2021/mar/24/lula-judge-was-biased-brazil-supreme-court-rules-paving-way-to-challenge-bolsonaro. Läst 27 oktober 2021. 
  16. ^ Feiler, Tigran (2019). ”Analys: Bolsonaro kör gasen i botten från början”. SVT nyheter/Utrikes. Sveriges Television AB. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-bolsonaro-kor-gasen-i-botten-fran-borjan. Läst 17 april 2019. 
  17. ^ SVT om Bolsonaro under coronakrisen
  18. ^ SVT om skogsskövlingen i Amazonas
  19. ^ The Guardian om Brasiliens nya ministerium för Brasiliens urfolk
  20. ^ The Guardian om Lulas anhängare 2023
  21. ^ The Star om mordet på Marielle Franco
  22. ^ ”Anuário Mineral Brasileiro 2022 (ano base 2021) Principais Substâncias Metálicas” (på portugisiska) (PDF). Agência Nacional de Mineração. 22 juni 2022. https://www.gov.br/anm/pt-br/centrais-de-conteudo/publicacoes/serie-estatisticas-e-economia-mineral/anuario-mineral/anuario-mineral-brasileiro/PreviaAMB2022.pdf. 
  23. ^ Sauma, Jorge; Maia, Caio (15 mars 2019). ”Caminhos do açaí: Pará produz 95% da produção do Brasil, fruto movimenta US$ 1,5 bi e São Paulo é o principal destino no país” (på portugisiska). Rede Liberal. https://g1.globo.com/pa/para/noticia/2019/03/15/caminhos-do-acai-para-produz-95-da-producao-do-brasil-fruto-movimenta-us-15-bi-e-sao-paulo-e-o-principal-destino-no-pais.ghtml. 
  24. ^ ”Produção brasileira de abacaxi em 2021” (på portugisiska) (PDF). Embrapa. http://www.cnpmf.embrapa.br/Base_de_Dados/index_pdf/dados/brasil/abacaxi/b1_abacaxi.pdf. 
  25. ^ Noguchi, Larissa (27 november 2019). ”Belo Monte, a maior hidrelétrica do Brasil, inaugura sua capacidade total de geração de energia” (på portugisiska). Agência Pará. https://agenciapara.com.br/noticia/16617/. 
  26. ^ ”Royalties da UHE Tucuruí chegam a R$ 156,2 milhões em 2021” (på portugisiska). Canal Energia. 30 december 2021. https://www.canalenergia.com.br/noticias/53198358/royalties-da-uhe-tucurui-chegam-a-r-1562-mi-em-2021. 
  27. ^ ”Renewable Capacity Statistics 2021”. International Renewable Energy Agency (IRENA). https://www.irena.org/-/media/Files/IRENA/Agency/Publication/2021/Apr/IRENA_RE_Capacity_Statistics_2021.pdf. 
  28. ^ Cristina, Paula (4 mars 2022). ”Zona Franca de Manaus: por que mesmo gerando r$ 158 bilhões em receita e mais de 100 mil empregos muitos ainda criticam sua existência” (på portugisiska). Isoté Dinheiro. https://www.istoedinheiro.com.br/zona-franca-de-manaus-por-que-mesmo-gerando-r-158-bilhoes-em-receita-e-mais-de-100-mil-empregos-muitos-ainda-criticam-sua-existencia/. 
  29. ^ ”Anuário Estatístico de Turismo 2020 - Ano Base 2019” (PDF). Ministério de Turismo. http://www.dadosefatos.turismo.gov.br/2016-02-04-11-53-05.html.  sida 331
  30. ^ i nordöstra regionen
  31. ^ Nordöstra Brasilien: Ojämlik ekonomisk struktur och utvecklingsmöjligheter öppnas genom ett närmande till Kina
  32. ^ Statistical Yearbook for Tourism 2020 base year 2019, page 331 of the PDF file Mall:In lang
  33. ^ A AGRICULTURA NO NORDESTE BRASILEIRO: OPORTUNIDADES E LIMITAÇÕES AO DESENVOLVIMENTO
  34. ^ IBGE prevê safra recorde de grãos em 2020
  35. ^ PPM 2017: Bovine herds predominate in the Midwest and Mato Grosso leads among the states
  36. ^ Brazil's Agriculture by FAO
  37. ^ Industry in Brazil
  38. ^ RENEWABLE CAPACITY STATISTICS 2021
  39. ^ Região Nordeste bate recorde na geração de energia eólica e solar
  40. ^ A economia salineira no Rio Grande do Norte
  41. ^ Brazilian Mineral Yearbook
  42. ^ ”Planejamento Urbano, Lazer e Turismo: Os Parques Públicos em Curitiba – PR” (på portugisiska). Renata M. Ribeiro/ Marco Aurélio T. Silveira. Arkiverad från originalet den 24 juni 2018. https://web.archive.org/web/20180624165555/https://www6.univali.br/seer/index.php/rtva/article/viewFile/293/254. Läst 26 september 2010. 
  43. ^ ”Pesquisa mostra que Brasil investe pouco em estratégia na FAB” (på portugisiska). G1.com.br. Arkiverad från originalet den 1 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110501130854/http://g1.globo.com/jornaldaglobo/0%2C%2CMUL1412734-16021%2C00-PESQUISA%20MOSTRA%20QUE%20BRASIL%20INVESTE%20POUCO%20EM%20ESTRATEGIA%20NA%20FAB.html. Läst 2 oktober 2010. 
  44. ^ ”Brazil: Military: Introduction”. GlobalSecurity.org. http://www.globalsecurity.org/military/world/brazil/intro.htm. Läst 2 oktober 2010. 
  45. ^ ”2021 Military Strength Ranking”. Global Firepower. Arkiverad från originalet den 5 mars 2021. https://web.archive.org/web/20210305160211/https://www.globalfirepower.com/countries-listing.php. Läst 11 januari 2022. 
  46. ^ ”Brazil is among the 10 largest military powers in the world”. OCP News. Arkiverad från originalet den 21 juli 2021. https://web.archive.org/web/20210721204255/https://ocp.news/economia/brasil-esta-entre-dez-maiores-potencias-militares-diz-publicacao. Läst 11 januari 2022. 
  47. ^ [a b] IISS 2010, pp. 69–72
  48. ^ Comandante da Marinha confirma nova esquadra no Nordeste Arkiverad 24 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine. Brazilian Navy. Retrieved on 2009-02-01.
  49. ^ ”Marinha do Brasil”. Arkiverad från originalet den 21 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120321090244/http://www.mar.mil.br/menu_h/navios/menu_navios_mb.htm. Läst 28 mars 2012.  Brazilian Navy. Retrieved on 2011-06-21.
  50. ^ Jönsson, Retsö, Alexandersson, Schmidt, Jonsson, Janson Borglund: Brasilien: näringsliv i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 1 maj 2018.
  51. ^ Produção de cana deve ser 1,9% menor na safra 2020/2021, aponta Conab
  52. ^ Brasil deve colher 131 milhões de toneladas de soja na safra 2020/21, aponta USDA
  53. ^ IBGE prevê safra recorde de grãos em 2020
  54. ^ Produção brasileira de laranja em 2018
  55. ^ Produção brasileira de mamão em 2018
  56. ^ Brasil deve colher 131 milhões de toneladas de soja na safra 2020/21, aponta USDA
  57. ^ Região Sul é responsável por 98% da produção de tabaco no Brasil
  58. ^ ”Notícia: Região Sul deverá produzir 760 mil toneladas de fumo em 2008/2009”. Arkiverad från originalet den 22 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110522211115/http://www.portaldoagronegocio.com.br/conteudo.php?id=25822. Läst 12 augusti 2020. 
  59. ^ Produção brasileira de abacaxi em 2018, Embrapa
  60. ^ ”Abacaxi faz o Pará despontar como o maior produtor nacional do fruto”. Arkiverad från originalet den 15 juli 2020. https://web.archive.org/web/20200715144845/http://www.adepara.pa.gov.br/artigos/abacaxi-faz-o-par%C3%A1-despontar-como-o-maior-produtor-nacional-do-fruto. Läst 12 augusti 2020. 
  61. ^ Segundo maior produtor de algodão do país, Bahia tem previsão de 15% de crescimento da safra
  62. ^ MT segue como líder isolado na produção de algodão e safra sobe para 65% em 2017/18
  63. ^ Produção brasileira de mandioca em 2018
  64. ^ ”PRODUÇÃO DE COCO: O NORDESTE É DESTAQUE NACIONAL”. Arkiverad från originalet den 28 juni 2020. https://web.archive.org/web/20200628161559/https://www.bnb.gov.br/documents/80223/4296541/61_coco.pdf/c172dd8f-3044-f1db-5d0c-a94c5eb735e0. Läst 12 augusti 2020. 
  65. ^ Produção brasileira de limão em 2018
  66. ^ Pará retoma liderança na produção brasileira de cacau, com a união de agricultores
  67. ^ IBGE prevê safra recorde de grãos em 2020
  68. ^ Safra de tomate deve vir 12% menor este ano em Goiás
  69. ^ ”Região Sul é responsável por mais de 90% das uvas produzidas para processamento no Brasil”. Arkiverad från originalet den 9 juni 2020. https://web.archive.org/web/20200609123604/http://www.jvanguarda.com.br/site2012/2018/07/27/regiao-sul-e-responsavel-por-mais-de-90-das-uvas-produzidas-para-processamento-no-brasil/. Läst 12 augusti 2020. 
  70. ^ Safra da maçã deve render 600 mil toneladas em Santa Catarina
  71. ^ Qualidade da fruta marca abertura da colheita da maçã e da uva no RS
  72. ^ Produção brasileira de banana em 2018
  73. ^ Custo de produção de banana no sudeste paraense
  74. ^ Feijão - Análise da Conjuntura Agropecuária
  75. ^ Paraná é líder na produção de feijão no País
  76. ^ Estudo mapeia áreas de produção de amendoim do Brasil para prevenir doença do carvão
  77. ^ Produtores de batata vivem realidades distintas em Minas Gerais
  78. ^ Aumento da demanda elevará a colheita de batata em Minas
  79. ^ ”CENOURA:Produção, mercado e preços”. Arkiverad från originalet den 15 februari 2021. https://web.archive.org/web/20210215235118/http://www.ceasa.pr.gov.br/arquivos/File/BOLETIM/Boletim_Tecnico_Cenoura.pdf. Läst 12 augusti 2020. 
  80. ^ ”CAJUCULTURA NORDESTINA EM RECUPERAÇÃO”. Arkiverad från originalet den 17 september 2020. https://web.archive.org/web/20200917060950/https://www.bnb.gov.br/documents/80223/4141162/54_caju.pdf/95e65093-50e1-b48d-ab01-15f3a8f690b4. Läst 12 augusti 2020. 
  81. ^ Produção brasileira de tangerina em 2018
  82. ^ Caqui – Panorama nacional da produção
  83. ^ Qual o panorama da produção de morango no Brasil?
  84. ^ Incentivos mantêm guaraná na Amazônia
  85. ^ Caminhos do açaí: Pará produz 95% da produção do Brasil, fruto movimenta US$ 1,5 bi e São Paulo é o principal destino no país
  86. ^ Produção comercial de castanhas na Amazônia ajuda na recuperação de florestas e movimenta economia local
  87. ^ Pesquisa aponta queda de 70% na produção de castanha-da-amazônia
  88. ^ Mercado internacional está sedento por erva-mate brasileira
  89. ^ Conheça os 3 países que desafiam o Brasil nas exportações de frango
  90. ^ maiores exportadores de carne de frango entre os anos de 2015 e 2019
  91. ^ IBGE: rebanho de bovinos tinha 218,23 milhões de cabeças em 2016
  92. ^ ”Brasil é o 3º maior produtor de leite do mundo, superando o padrão Europeu em alguns municípios”. Arkiverad från originalet den 17 september 2020. https://web.archive.org/web/20200917042822/https://agronewsbrazil.com.br/brasil-e-o-3o-maior-produtor-de-leite-do-mundo-superando-o-padrao-europeu-em-alguns-municipios/. Läst 12 augusti 2020. 
  93. ^ principais países produtores de carne suína entre 2017 e a estimativa para 2019
  94. ^ Brasil é sétimo maior produtor mundial de ovos
  95. ^ Anuário Mineral Brasileiro 2018
  96. ^ Brasil extrai cerca de 2 gramas de ouro por habitante em 5 anos
  97. ^ Votorantim Metais adquire reservas de zinco da Masa
  98. ^ Nióbio: G1 visita em MG complexo industrial do maior produtor do mundo
  99. ^ Algumas Gemas Clássicas
  100. ^ Rio Grande do Sul: o maior exportador de pedras preciosas do Brasil
  101. ^ A indústria de alimentos e bebidas na sociedade brasileira atual
  102. ^ Faturamento da indústria de alimentos cresceu 6,7% em 2019
  103. ^ https://agenciabrasil.ebc.com.br/economia/noticia/2020-02/industria-de-alimentos-e-bebidas-faturaram-r-6999-bi-em-2019
  104. ^ Produção nacional de celulose cai 6,6% em 2019, aponta Ibá
  105. ^ ”Sabe qual é o estado brasileiro que mais produz Madeira? Não é São Paulo”. Arkiverad från originalet den 12 oktober 2017. https://web.archive.org/web/20171012095718/https://www.celuloseonline.com.br/sabe-qual-e-o-estado-brasileiro-que-mais-produz-madeira-nao-e-sao-paulo/. Läst 12 augusti 2020. 
  106. ^ São Mateus é o 6º maior produtor de madeira em tora para papel e celulose no país, diz IBGE
  107. ^ Saiba quais são os principais polos calçadistas do Brasil
  108. ^ Industrias calcadistas em Franca SP registram queda de 40% nas vagas de trabalho em 6 anos
  109. ^ Produção de calçados deve crescer 3% em 2019
  110. ^ ”Abicalçados apresenta Relatório Setorial 2019”. Arkiverad från originalet den 21 oktober 2020. https://web.archive.org/web/20201021110802/https://www.abicalcados.com.br/noticia/abicalcados-apresenta-relatorio-setorial-2019. Läst 12 augusti 2020. 
  111. ^ Exportação de Calçados: Saiba mais
  112. ^ Minas Gerais produz 32,3% do aço nacional em 2019
  113. ^ O novo mapa das montadoras
  114. ^ Indústria automobilística do Sul do Rio impulsiona superavit na economia
  115. ^ ”Indústria Química no Brasil”. Arkiverad från originalet den 14 juni 2020. https://web.archive.org/web/20200614225009/https://www.pwc.com.br/pt/publicacoes/setores-atividade/assets/quimico-petroquimico/2013/pwc-chemicals-port-13.pdf. Läst 12 augusti 2020. 
  116. ^ Estudo de 2018
  117. ^ Produção nacional da indústria de químicos cai 5,7% em 2019, diz Abiquim
  118. ^ ”Industria Textil no Brasil”. Arkiverad från originalet den 19 juni 2020. https://web.archive.org/web/20200619042050/https://www.bnb.gov.br/documents/80223/2509338/textil_16_2017%28V2%29.pdf/063d7521-342f-e81e-232a-e251964fa1c3. Läst 12 augusti 2020. 
  119. ^ Alla Världens Länder 2000 Bonnier Lexikon
  120. ^ Jönsson, Moen, Retsö, Halkjaer, Alexandersson, Andersson, Hamber, Ponnert, Ovesen, von Konow, Christoffersen, Schmidt, Broman Åkesson, Gruvö, Johansson, Hedin, Sylvén, Hofmann, Jonsson, Rojas, Bogdan, Tapper, Lindström, Broadbent, van der Lee, Brunskog, Lundberg, Behrens, Janson Borglund, Arvidsson: Brasilien i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 1 maj 2018.
  121. ^ Lindahl, Ylva (2 september 2014). ”Brasilien: ekonomi, statistik och fakta”. Landguiden. Arkiverad från originalet den 2 november 2014. https://web.archive.org/web/20141102190639/http://www.landguiden.se/Lander/Sydamerika/Brasilien/Ekonomi. Läst 26 maj 2014. 
  122. ^ [a b] Matriz Energética e Elétrica
  123. ^ Brasil termina 2021 com maior acréscimo em potência instalada desde 2016
  124. ^ ESTADÍSTICAS DE CAPACIDAD RENOVABLE 2022
  125. ^ Brasil anuncia aumento da produção de petróleo em 10% para ajudar a estabilizar preços
  126. ^ Brasiliens vägnät 2019
  127. ^ Road system in Brazil
  128. ^ Anuário CNT do Transporte
  129. ^ Proposta para uma rede brasileira de autoestradas
  130. ^ INFRAESTRUTURA RODOVIÁRIA NO BRASIL: PARA ONDE VAMOS?
  131. ^ Ociosidade atinge 70% dos principais aeroportos
  132. ^ Lista de aeroportos Internacionais - 2018
  133. ^ ”Por que o Brasil quase não tem ferrovias e como mudar isso”. Arkiverad från originalet den 30 juni 2022. https://web.archive.org/web/20220630220619/https://ideiasradicais.com.br/por-que-o-brasil-quase-nao-tem-ferrovias-e-como-mudar-isso/. Läst 30 juli 2022. 
  134. ^ Por que o Brasil não investe em ferrovias? E por que deveria investir
  135. ^ Sancionado novo marco legal do transporte ferroviário
  136. ^ Governo Federal abre Setembro Ferroviário com 10 pedidos para novas ferrovias e previsão de R$ 53 bilhões em novos investimentos
  137. ^ Em dia de sanção do novo Marco Legal das Ferrovias, Pro Trilhos alcança 64 requerimentos e ultrapassa R$ 180 bilhões em investimentos projetados
  138. ^ Port Activity of Latin America and the Caribbean 2018
  139. ^ Janeiro, Tom Phillips in Rio de. ”Brazil census shows African-Brazilians in the majority for the first time”. the Guardian. http://www.theguardian.com/world/2011/nov/17/brazil-census-african-brazilians-majority. Läst 12 oktober 2015. 
  140. ^ Frikyrkorna maktfaktor – kan avgöra valet Dagens Nyheter. Läst 2014-10-25.
  141. ^ Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; Censo Demográfico 2010, Características gerais da população, religião e pessoas com deficiência (pdf-fil) Arkiverad 25 oktober 2023 hämtat från the Wayback Machine. Läst 20 juli 2012.
  142. ^ ”Om Brasilien”. Arkiverad från originalet den 1 april 2008. https://web.archive.org/web/20080401202341/http://www.stiftelsengatubarn.se/Fritidsverksamhet_Rio/om_brasilien.htm. Läst 22 januari 2008.  Insamlingsstiftelsen Gatubarns hemsida
  143. ^ Brasilien i OS

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]