Faleristik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Faleristik (av latinska phalerae bröstdekoration) är en historisk hjälpvetenskap för studerande, samlande och dokumenterande av ordnar, dekorationer och medaljer med tillbehör (som till exempel förläningsurkunder och statuter) ur historiska, politiska, militära, sociologiska, kulturella och konstnärliga aspekter.

Ordet faleristiks härkomst[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelsetecken användes redan under antiken och var uteslutande en militär belöning. Dessa utmärkelser representerade genuin lön för bestämda förtjänster. De skilde sig avsevärt åt från de senare medeltida, och även moderna ordnar, som framförallt representerade en indikation på tillhörighet till en särskild organisation, även om de också förlänades för enastående förtjänster.

Redan i det gamla Grekland använde man sig av begreppet tá fálárá, för ett litet runt eller halvmåneformat tecken. Den hänges ursprungligen på hästens bröst, men fick i överförd betydelse också beteckna den äldsta formen av utmärkelsetecken, sådana som hängdes synliga på krigarnas bröst. Romarna övertog sedermera dessa medaljonger. Ordet phalerae var redan då synonymt med ett aktat utmärkelsetecken..

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1937 stod tjecken Oldřich Pilc för återinförandet av begreppet. Under 1900-talet etablerade sig faleristiken som avgränsning till och i samverkan med heraldik och i synnerhet numismatik.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Václav Měřička: Orden und Auszeichnungen. Artia Verlag, Prag 1966.
  • Václav Měřička: Faleristik. Artia Verlag, Prag 1976.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]