Hoppa till innehållet

Falluja

al-Falluja
(al-Fallūjah)
الفلوجة
Stad
Vy över Falluja den 9 november 2004.
Vy över Falluja den 9 november 2004.
Land Irak Irak
Provins al-Anbar
Folkmängd 326 471 (2010)[1]
Tidszon UTC+3
Geonames 99454
al-Fallujas läge i Irak.
al-Fallujas läge i Irak.
al-Fallujas läge i Irak.

Falluja (eller al-Falluja, alternativt Fallujah, Falowja eller Fallouja, arabiska الفلوجة) är en irakisk stad i provinsen al-Anbar. Den är belägen vid floden Eufrat, 69 kilometer väster om Bagdad. Staden är känd som moskéernas stad i Irak, då det finns över 200 moskéer där. Det finns inga officiella uppgifter från sen tid om hur många invånare staden har; en uppskattning från 2009 anger folkmängden för det distrikt som tillhör staden till 526 861 invånare,[2] på en yta av 4 205 km².[3]

Staden har en stark klantradition och ett inflytelserikt prästeskap. Staden var en oroshärd redan under Saddam Husseins styre och blev efter USA:s invasion av Irak en symbol för motståndsrörelsen i landet.

Fallujah som kontrollerats av Islamiska staten sedan januari 2014 befriades av irakiska militären juni 2016.[4][5]

Staden motstod bland annat det amerikanska försöket till stormning i Operation Vigilant Resolve och utsatts efter detta nästan dagligen för bombningar av stridsflyg, då ockupationsmakten hävdade att al-Qaida-anhängaren Abu Musab al-Zarqawi befann sig i staden och att hans terrorgrupp Muntada al-Ansar hade ett starkt fäste där.

Den 8 november 2004 inleddes en andra stormning av staden, kallad Operation Phantom Fury, för att återta kontrollen inför det parlamentsval som skulle hållas i slutet av januari 2005. Med överväldigande eld- och mankraft krossade amerikanska och irakiska regeringsstyrkor rebellstyrkorna, i vad som beskrevs som de våldsammaste gatustriderna sedan striderna i Hué under vietnamkriget, och kontrollen över staden återtogs. I början av 2005 hade dock fortfarande stora delar av stadens befolkning inte kunnat eller velat återvända till sina hem.

I operationen Phantom Fury dog cirka 850 personer, cirka 1 500 blev skadade. Falluja har även varit en av de farligaste städerna i världen.