al-Anbar

Från Wikipedia
Lägeskarta.
Al-Ramadi och Eufrat, 2008.

al-Anbar är en provins i Irak som sträcker sig från Bagdad till den syriska gränsen. Provinsen har en yta på 137 808 km²,[1] och hade 1 483 359 invånare 2009.[2] Huvudstad i provinsen är al-Ramadi. Befolkningen är i huvudsak koncentrerad längs floden Eufrat, som rinner genom provinsen i nordvästlig riktning. al-Anbar är en huvudsakligen sunniarabisk provins, och det väpnade motståndet mot USA:s militära styrkor anses ha varit starkare i al-Anbar än i någon annan irakisk provins.

Jordbruk[redigera | redigera wikitext]

Bland de viktigaste grödorna är vete, potatis, men även vete, korn, gul majs och lök. Det finns ett stort antal fruktträdgårdar i området och totalt 2,5 miljoner träd, huvudsakligen palmer. Jordbruket är beroende av konstbevattning, naturliga källor och regnvatten.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Anbar har många turistmål, som sjöarna Lake Habbaniyah, Lake Qadisiyah, Lake Anah och vattenkällorna i Wadi Hajlan.

Det finns också flera arkeologiskt intressanta platser, som Castle Heet och de historiska vattenhjulen.

Turistnäringen i Anbar drabbades hårt vid den amerikanska invasionen och efter krigsslutet av terrorism, men har återhämtat sig de senaste åren.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

al-Anbar är uppdelat i åtta distrikt och styrs av ett lokalt råd.

Distrikt[1][redigera | redigera wikitext]

Anah
al-Falluja
al-Haditha
Hit
al-Qaim
al-Ramadi
Rawah
al-Rutbah

De största orterna i provinsen är al-Falluja, Haditha, al-Qaim och al-Ramadi.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Central Organization for Statistics, Iraq; Administrative units and their area as in 2009 Arkiverad 30 december 2012 hämtat från the Wayback Machine. Läst 26 februari 2012.
  2. ^ Central Organization for Statistics, Iraq (pdf-fil, på arabiska)[död länk] Sammanräkning av byggnader, bostäder och anläggningar 2009, med uppskattning av folkmängden. Läst 26 februari 2012.