Farmarklubb

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Farmarklubb (även farmarlag) (av engelskans farm club och farm team) är en idrottsklubb som samarbetar med en klubb på en högre nivå (moderklubben) genom att ta hand om spelare som inte platsar i moderklubben och ge dem kontinuerlig matchträning. Genom avtalet mellan klubbarna blir det lätt att flytta spelare fram och tillbaka utan att hindras av de restriktioner som i vanliga fall gäller för spelarbyten och spelarköp. För att förhindra missbruk finns i allmänhet en regel om att en klubb inte får spela i samma serie som dess farmarklubb.

Farmarklubbar är mycket vanliga i Nordamerika, där till exempel klubbar som spelar i American Hockey League fungerar som farmarklubbar till moderklubbarna i National Hockey League, men fenomenet förekommer även i Europa. I Europa är dock oftast reservlag eller b-lag vanligare.

Farmarklubbarna är inte alltid lätta att känna igen eftersom de ofta bär andra namn än moderklubbarna och ofta kommer från en annan ort. Oftast finns farmarklubben på en mindre ort och moderklubben på en större. Termen farmarklubb ger därmed ofta en landsbygdskänsla, eftersom farm är engelska för bondgård.

Se även[redigera | redigera wikitext]