Fashodakonflikten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över Afrika 1912 med koloniala krav efter Fashodakonflikten. Brittiska koloniala anspråk är i gul färg och Frankrikes i rosa. Grön färg gäller för Tyskland, orange för Spanien, rött för Italien(Libyen och södra Somalia) och lila för Portugal


Fashodakonflikten eller Fashodaaffären syftar till en dispyt över landområden mellan kolonialmakterna Storbritannien och Frankrike. Båda länderna hade tänkt besätta staden Fashoda i östra Afrika (nuvarande Kodok i norra Sydsudan) Den 18 september 1898 möttes franska och brittiska trupper i Fashoda men strid utbröt inte. Konflikten var nära att mynna ut i krig men det avvärjdes och ett avtal slöts vilket var till Storbritanniens fördel.

Konflikten uppstod av att britterna hade som mål att ha kontroll över en ihållande landremsa över den afrikanska kontinenten som skulle sträckte sig från Kairo till Kapkolonin, medan fransmännen försökte få kontroll över en väst- till östkustlig oavbruten landsträcka. Någonstans skulle dessa båda två mål komma att kollidera och det skedde vid staden Fashoda, där Frankrike fick ge vika. 3 november 1898 drog Frankrike stillsamt tillbaka sina trupper från Fashoda.