Fastland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Fastland är ett begrepp som används om en landmassa som inom ett större avstånd inte omges av vatten på alla sidor.[1] Begrepp används för att särskilja denna typ av landområden från öar och är ett uttryck som är dokumenterat i det svenska språket sedan 1730.[2]

Sverige är till största del är fastland, men landet har samtidigt öar som Gotland, Öland, Södertörn-Nacka, Orust och Hisingen. Grannlandet Danmark består till en tredjedel av öar. Själland, där bland annat huvudstaden Köpenhamn ligger, är exempel på en ö. I Danmark är det därför bara Jylland, som sitter ihop med kontinenten, som till delar utgörs av fastland. Danmarks grannland Tyskland räknas som ett helt fastland med många landgränser.

Fyra sammanhängande landområden har status av fastland: Asien-Europa-Afrika; Amerika; Australien och Antarktis. Alla övriga landområden är öar. Att Afrika skilts från Asien genom Suezkanalen och Nordamerika från Sydamerika genom Panamakanalen påverkar inte dess status som fastland.

Andra betydelser[redigera | redigera wikitext]

Trots att ordet fastland ofta används som motsats till ö, kan även öar beskrivas som fastland, i uttryck av typen ”det gotländska fastlandet”. Där är även ön, relativt sett, ett fastland i förhållande till omgivande holmar och skär.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fastland”. Nationalencyklopedin. Bokförlaget Bra böcker AB, Höganäs. http://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/fastland. Läst 18 mars 2016. 
  2. ^ Svenska Akademiens ordbok: Fastland
  3. ^ Svenska Akademiens ordbok: Fastland