Favicon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sajtikonen för Wikipedias webbplats i en webbläsare.

En favicon (engelska för favorite icon), sajtikon eller urlikon, är en ikon som representerar en webbsida. Den visas vanligen till vänster i adressfältet i de flesta moderna webbläsare när du är inne på sidan och kan även visas i menyer och listor om du väljer att lagra sidan som bokmärke. I många flikbaserade webbläsare visas även den ikonen i motsvarande flik i flikfältet. Svenska datatermgruppen rekommenderar att ikonen benämns adress­ikon eller adressymbol.[1]

Filen[redigera | redigera wikitext]

Traditionellt har filen varit av typen Windows-ikon, men det har blivit vanligt att webbläsare accepterar även PNG- och GIF-filer. Vanligtvis används en bild med storleken 16 × 16 eller 32 × 32 pixlar.

Användning[redigera | redigera wikitext]

För att göra så att så många webbläsare som möjligt ska visa ikonen gör man följande:

  • Inkludera följande tagg inom <head>: <link rel="icon" href="http://example.com/favicon.ico" type="image/vnd.microsoft.icon" />
  • Ikonfilen kan ligga var som helst, men vissa äldre webbläsare känner inte igen <link rel="icon" ... /> utan letar direkt i /favicon.ico, som därmed används med fördel som plats för filen. Var filen än placeras, måste attributet href alltid peka dit.
  • Filer av typen .ico är de enda som stöds av Internet Explorer version 6 och tidigare. Av de flesta övriga webbläsare tillåts som favicon alla de filformat som webbläsaren i övrigt stödjer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]