GIF

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”GIF” leder hit. För andra betydelser, se GIF (olika betydelser).
Graphics Interchange Format
Filändelse .gif
MIME-typ image/gif
Typkod GIF
Uniform typidentifierare com.compuserve.gif
Magiskt nummer GIF87a/GIF89a
Utvecklad av CompuServe
Typ av format Bildfilformat
Utökad till PNG, MNG
Animering av ett schackparti i GIF-format
En enkel GIF, gjord av tre olika bilder, som repeteras i det oändliga.
Fotografiska bilder lämpar sig inte i .gif-format eftersom det har begränsat antal färger. Bilderna blir gryniga, och därutöver större i filstorlek än en bild i bättre kvalitet i annat format.

Graphics Interchange Format (GIF) är en standard för icke-förstörande komprimering av bilder, speciellt populär på webben, inte minst för att den ger möjlighet till skapa enkla animationer. GIF ger, i sammanhanget, god kompression på bilder med stora enfärgade ytor. GIF ger försumbar kompression på exempelvis fotografiska bilder, där format som JPEG är lämpligare. Eftersom en GIF-bild dessutom endast kan innehålla 256 färger, kan inte allt grafiskt material publiceras som GIF-bilder utan en drastisk sänkning av kvaliteten.

GIF är dock en åldrad standard,[1] behäftad med ett antal tekniska begränsningar. Som ersättare till GIF har standarden PNG tagits fram. PNG är kraftfullare och ger en något effektivare komprimering, men har däremot inget stöd för animationer, vilket däremot MNG och APNG har.

GIF bygger på komprimeringsalgoritmen LZW som patenterades i USA som patent 4 558 302. Den 1 oktober 2006 gick det sista patentet relaterat till GIF-formatet ut, vilket gör att formatet sedan dess är helt fritt att användas.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Guide: Så gör du en animerad GIF”. Metro. 8 november 2015. http://www.metro.se/teknik/guide-sa-gor-du-en-animerad-gif/EVHokf!mQTazVBu5LQSU/. Läst 21 januari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]