Feriehem

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Feriehem är en form av barnomsorg över sommaren som i Sverige startades i slutet av 1800-talet. De kom till vid en tid när mindre bemedlade barn från städer och tätorter ansågs behöva komma ut till landet över sommaren. På 1970-talet blev feriehem en del av den kommunala barnomsorgen.[1]

Feriehem kallas de familjer på landsbygden som tar emot feriebarn[2] över sommaren. De personer som tar om feriebarn kan kallas ferieföräldrar, feriefamiljer, feriemödrar och feriefäder. I likhet med familjehem och jourhem handlar det om privata familjer som tar hand om andra än biologiska barn i sina hem. Men det som kännetecknar feriehem är att feriehemsvistelser i regel är planerade, på förhand tidsbestämda samt förlagda till sommaren.

Fortfarande på 2000-talet finns det svenska kommuner och organisationer som anordnar vistelse i feriehem, men det har blivit vanligare att feriehem nu tar emot barn från andra länder. Feriehem har funnits i Danmark sedan 1850-talet och i Frankrike placerades barn i feriehem från 1880-talet.

Begreppet feriehem[3] har i Sverige även haft en annan betydelse under 1900-talet, det var enligt Nordisk familjebok en ”plats på landet, där lägre statsfunktionärer m.fl. kunna tillbringa sin ledighet”.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ljungdahl Zackrisson, Barbro (2012). Feriebarnets århundrade. Stockholmia. sid. 23 
  2. ^ Feriebarn. Nordisk familjebok, 3:e upplagan, 1927. sid. 249 
  3. ^ Feriehem. Nordisk familjebok, 3:e upplagan, 1927. sid. 249 

Se även[redigera | redigera wikitext]