Fira med Ferris

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ferris Bueller's Day Off)
Hoppa till: navigering, sök
Fira med Ferris
(Ferris Bueller's Day Off)
Genre Komedi
Regissör John Hughes
Producent John Hughes
Tom Jacobson
Manus John Hughes
Skådespelare Matthew Broderick
Alan Ruck
Mia Sara
Originalmusik Arthur Baker
Ira Newborn
John Robie
Produktionsbolag Paramount Pictures
Premiär 1986
Speltid 102 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Fira med Ferris (originaltitel: Ferris Bueller's Day Off) är en amerikansk komedifilm från 1986, skriven och regisserad av John Hughes.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om Ferris Bueller (Matthew Broderick) som är en kille från Shermer, en fiktiv medelklassförort till Chicago. Han är en ofta skolkande elev i high school och filmen handlar om hur han en dag låtsas vara sjuk, och hur rektorn, Ed Rooney (Jeffrey Jones) bestämmer sig för att sätta dit honom en gång för alla.

Ferris lyckas få sin flickvän Sloane (Mia Sara) att få ledigt från skolan och paret åker tillsammans med kompisen Cameron (Alan Ruck) till Chicago där gänget lever det goda livet. Samtidigt inleder rektorn en jakt för att kunna sätta dit Ferris, som lyckas sprida ett rykte om att han är mycket sjuk vilket får hans skolkamrater att starta kampanjen "Save Ferris".

Till sist tröttnar Ferris syster Jeanie (Jennifer Grey) på broderns förmåga att slingra sig ur saker och blir liksom rektorn ivrig att sätta dit Ferris och bevisa att han ljuger. Systern åker hem för att bevisa att brodern skolkar och stöter på rektorn som är på jakt efter samma sak. Ett missförstånd gör att systern tror att rektorn attackerar henne varpå hon hamnar på polisstationen. Där möter hon en ungdomsbrottsling (Charlie Sheen) som säger att hon borde sluta bry sig om vad hennes bror gör och istället själv börja njuta av livet.

I slutet av filmen inser Ferris att han är sen hem och springer igenom grannskapets trädgårdar för att hinna hem före sina föräldrar - vilket han precis lyckas med tack vare hjälp från sin syster.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

Inget soundtrack släpptes. Yellos "Oh Yeah" blev den stora hiten från filmen. Den ska bland annat ha inspirerat till Simpsonsfiguren Duffmans återkommande fras.[källa behövs]

 1. "Love Missile F1-11" (Extended Version) av Sigue Sigue Sputnik
 2. "Jeannie" (från I Dream of Jeannie)
 3. "Beat City" av The Flowerpot Men
 4. "Star Wars music|Main Title / Rebel Blockade Runner" av John Williams (från Star Wars)
 5. "Please, Please, Please, Let Me Get What I Want" (instrumental) av The Dream Academy (en cover av en låt av The Smiths)
 6. "The Celebrated Minuet" av Luigi Boccherini (Franflrd av the Zagreb Philharmonic Chamber Studio)
 7. "Danke Schoen" av Wayne Newton
 8. "Twist and Shout" av The Beatles
 9. "Radio People" av Zapp
 10. "I'm Afraid" av Blue Room
 11. "Taking the Day Off" av General Public
 12. "The Edge of Forever" av The Dream Academy
 13. "March of the Swivelheads" (en remix av "Rotating Head") av The (English) Beat
 14. "Oh Yeah" by Yello
 15. "BAD" av Big Audio Dynamite
 16. "Go Down Moses" med the Fisk Jubilee Singers 1871 (som Cameron sjunger för sig själv i sjuksäng)

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Matthew Broderick i Stockholm 1986 för att prata om Fira med Ferris.

Filmen spelades delvis in på Glenbrook North High School, där John Hughes tog examen. Hughes har i flera av sina filmer valt Chicago som inspelningsplats.

Charlie Sheen gör en roll som värsting väntades på polisstationen mot slutet av filmen. Sheen var uppe flera dygn i sträck för att få karaktären att se sliten ut.[källa behövs]

Filmen har fått en kultstämpel,[av vem?][källa behövs] inte minst genom scenen där uttråkade elever inte svarar och läraren upprepande gånger säger "Anyone?". Läraren spelades av Ben Stein, känd bland annat som talskrivare för Nixon, som fick en andra karriär som skådespelare genom sin medverkan. Stein mest klassiska replik ur filmen är "Bueller?...Bueller?".


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]