Fidget spinner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En röd Fidget spinner.
En snurrande Fidget spinner.

En Fidget spinner är en roteringsbar leksak.[1] Den är utformad med ett kullager och (vanligen) tre små blad som får leksaken att snurra.[2] Materialen varierar och de tillverkas av både plast och metaller som stål, titan, koppar och aluminium.[3] Det finns också spinners som skrivs ut på 3D-skrivare.[3]

Leksaken marknadsförs ofta för sina hälsofördelar, de sägs bland annat vara lugnande, stresslindrande[4] och hjälpa människor med koncentrationssvårigheter[5] eller som har problem med att fokusera eller är nervösa (såsom de diagnosticerade med ADHD, autism eller ångest). Leksaken började användas av elever i skolorna, vilket resulterat i att en del skolor förbjudit produkten[6] med argumentet att leksaken blivit ett störande inslag i klassrummen. I andra skolor har leksaken använts i syfte att hjälpa elever att koncentrera sig bättre.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Fidget spinner, 4 juni 2017.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nyheter, SVT. ”Vad är en fidget spinner?”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vad-ar-en-fidget-spinner. Läst 4 juni 2017. 
  2. ^ Nya leksaken Fidget Spinner tar Sverige med storm”. Leva och bo. 2 juni 2017. http://www.expressen.se/leva-och-bo/nya-leksaken-fidget-spinner-tar-sverige-med-storm/. Läst 4 juni 2017. 
  3. ^ [a b] ”Fidget spinner - Nyheter24”. nyheter24.se. http://nyheter24.se/fidget-spinner. Läst 4 juni 2017. 
  4. ^ Nyheter, SVT. ”Malmöskola sätter stopp för populära leksaken”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/spinners. Läst 4 juni 2017. 
  5. ^ Fidget spinner: Allt om nya trenden - tricks och köpguide”. M3. http://m3.idg.se/2.1022/1.683208/fidget-spinner. Läst 4 juni 2017. 
  6. ^ Här är leksaken som "alla" plötsligt vill ha”. Göteborgs-Posten. http://www.gp.se/livsstil/fidget-spinner-allt-du-beh%C3%B6ver-veta-om-nya-trendiga-leksaken-1.4274192. Läst 4 juni 2017.