Google Maps

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Google Maps
Google Maps.svg
Logotyp Google Maps
Webbplats
Typ av webbplatsNavigation
ÄgareGoogle
Historik
Startad8 februari 2005
Statistik
KommersiellJa
Övrigt
Länk
StatusAktiv
URLhttps://maps.google.com


Google Maps (Google Kartor på svenska) är en gratis kartbilds- och satellitfototjänst från Google. Kartorna och satellitfotona täcker nästan hela jordklotet och kan zoomas ut och in. Googles sökfält är här anpassat till att visa resultatet av sökningen genom förslag på platser (företag, orter med mera) på karta och i en lista till vänster om kartan.

Kartdata och felrapportering[redigera | redigera wikitext]

De flesta av kartorna kommer från flera olika leverantörer, däribland Europa Technologies, Tele Atlas och Transnavicom. Fel i kartan över ett flertal länder, däribland Sverige, kan rapporteras med hjälp av Rapportera ett problem-länken i Google Maps.[1] Fel i kartor över länder där Google Map Maker är tillgängligt, tex USA, Kanada och vissa länder i Europa, kan med hjälp av Map Maker rättas till direkt. Kartfel för övriga länder kan rapporteras med hjälp av Tele Atlas Map Insight[2].

Historik[redigera | redigera wikitext]

Google Maps offentliggjordes 8 februari 2005 på Google Blog. Den hade då endast stöd för webbläsarna Internet Explorer och Mozilla. Stöd för Opera och Safari lanserades 25 februari 2005.

Google Maps har oftast något äldre data, som redan tidigare funnits i Google Earth. Alla bilder som visas i satellitfotoläget i Google Maps är minst ett år gamla och i vissa områden upp till åtta år gamla. Alla satellitfoton har vattenmärken för att undvika användning i kommersiellt syfte av tredje part i strid med de licenser som sett till att Google fått tillgång till kartorna och satellitfotona.

Många andra kart- och fototjänster, med eller utan sökfunktioner, har också tagits fram av Microsoft och många andra större företag med verksamhet på webben.[3]

Fler funktioner[redigera | redigera wikitext]

Fler visningslägen har successivt lagts till. Bland annat finns ett läge med höjdrelief och (i större förstoring) visning av höjdkurvor. I vissa delar av världen finns också visuella data om det aktuella trafikläget på allmänna vägar.

Användare kan också spara delkartor där de kan lägga till punkter av eget intresse. Dessutom kan man skapa färdvägar och spara dessa. Man kan också publicera dessa kartor så att andra användare kan få tillgång till dem. Det är praktiskt för att till exempel beskriva vägen till en viss plats.

Street View[redigera | redigera wikitext]

Sedan maj 2007 finns "Google Street View" för många städer. Det ger möjlighet för användare att zooma ner till gatunivå och förflytta sig längs gator och se 360°-panoraman från olika platser.

I september 2005, efter orkanen Katrina, uppdaterades Google Maps med ett ytterligare lager med nytagna bilder av de skador som precis drabbat New Orleans.

21 januari 2009 lanserades Google Street View Sverige med gatubilder från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Jönköping, Skellefteå, Haparanda, Umeå, Halmstad och Växjö.[4]

Från 2012 finns Street view-bilder tagna från annat än bilar. Det finns bilder från snöskotrar, cyklar, fotgängare, båtar och dykare.

2014 finns det gatubilder på de flesta större vägarna i en stor del av Europa, i Nordamerika, Japan, Australien, Sydafrika, Botswana, Brasilien, Chile och en del ytterligare länder.

Det finns en mjukvara som automatiskt suddar ut bland annat igenkännbara ansikten och bilnummer. I vissa länder finns begränsningar i lagar, vilket hindrar publicering av bilder, eller som kräver manuell radering av personer, varför Street View inte finns där, eller bara i parker vid tidpunkter då ingen varit där.

Lager[redigera | redigera wikitext]

I Google maps finns ett antal lager som kan aktiveras. Olika lager visar olika typer av information i form av punkter eller linjer. Exempelvis finns lager med markeringar för geotaggade foton,Youtubeklipp, webbkameror och länkar till artiklar på Wikipedia.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Rätta till ett fel i Google Maps”. Google. http://maps.google.com/support/bin/answer.py?hl=sv&answer=98014. Läst 11 augusti 2011. 
  2. ^ ”Tele Atlas Map Insight map feedback”. Tele Atlas. http://mapinsight.teleatlas.com/. Läst 9 oktober 2010. 
  3. ^ http://stable.toolserver.org/geohack/geohack.php?pagename=Stockholm&params=59_21_N_18_04_E_type:city(825057)_region:SE
  4. ^ Pressmeddelande om Google Street View Sverige

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]