Karré

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fläskkarré)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karré

Fläskkarré eller bara karré är en styckningsdetalj av fläskkött. Den är den främre delen av grisens rygg, mellan huvudet och kotlettraden. Karré kallas ibland för grishals, en benämning som är vanlig särskilt i Skåne.[1] I affärer säljs karré som bit eller skivad som karrékotletter, med eller utan ben. Beräkna 175 g karré med ben och 125 g utan per person[2]. Fettet hos karré ligger insprängt (marmorerat) och fetthalten ligger mellan 10 och 15 procent.

Karré benämndes förr som nackstek i östra Värmland. I USA kallas fläskkarré för pork shoulder och används ofta i rätten pulled pork.

Skivad karré - med ben eller utan - kan stekas i panna på samma vis som fläskkotlett. Det är dock inte riktigt lika mört och får gärna bankas lite i förväg. Skivad karré passar också bra att grillas eftersom de har bra marmorering. En skiva på ca 2 cm bör stekas eller grillas cirka 3-4 minuter per sida. Stekta eller grillade skivor av karré kan serveras med tillbehör liknande de som passar till filé. Till grillad karré passar kalla såser med tomat eller chili.

Hel karré, med eller utan ben, kan bräseras eller stekas i ugn. Den passar att tillaga på låg temperatur i gryta, lergryta, slow cooker och tryckkokare. Innertemperaturen bör vara 64° C.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]