Flaten, Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flaten
Flatenområdet från luften 1980, vy mot sydväst med sjön Flaten och Flatenbadet till vänster och Ältasjön längst ner till höger. Tyresövägen och Flatenvägen syns diagonalt i mitten.
Flatenområdet från luften 1980, vy mot sydväst med sjön Flaten och Flatenbadet till vänster och Ältasjön längst ner till höger. Tyresövägen och Flatenvägen syns diagonalt i mitten.
KommunStockholm
KommunområdeSöderort
StadsdelsområdeSkarpnäck
DistriktSkarpnäcks distrikt
Bildad1926
Antal invånare3[1]
Landareal233 hektar[2]
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm

Flaten är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Den gränsar till stadsdelarna Skarpnäcks Gård, Orhem och Skrubba och till sjöarna Drevviken i söder och Ältasjön i öster.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Stadsdelen har ingen bofast befolkning och präglas av naturen i Flatens naturreservat, sjön Flaten och badplatsen Flatenbadet. Bredvid badplatsen finns en campingplats, en minigolfbana och en numera nedlagd knattespeedwaybana. Inte långt därifrån ligger Skarpnäcksgrottan med ingången från promenadvägen som sträcker sig mellan Flatenvägen och Flatens barnbad. Längs vägens östra sida finns en mycket brant klippa med en fornborg på toppen och några av Stockholms hårdaste klätterleder. I berget ligger ett numera plomberat militärförråd från andra världskriget. Vid trafikplatsen Älta (Ältavägen 301) ligger Flatenbanan, en racingbana för radiostyrda bilar.

Bilder[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB den 31 december 2010 Arkiverad 23 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB den 31 december 2008 Arkiverad 20 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine.