Stadsdel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En stadsdel är en väl avgränsad del av en stad eller annan tätort. Ibland är den officiellt fastställd av vederbörande kommun, ibland är den mer informell. Stadsdelar indelas vanligen i kvarter och avgränsningarna kan bestå av större vägar, älvar eller havet. Det finns exempel på mycket stora och befolkningsrika stadsdelar, som ön Manhattan i staden New York.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

De flesta medelstora och mindre städer i Sverige har hållit fast vid beteckningarna stad, stadsdel och kvarter.

Med stadsdel kan även menas det område som en stadsdelsnämnd ansvarar för. Så är det ibland i Göteborgs kommun men oftast använder kommunen i stället termen stadsdelsnämnd [1] för att undvika förvirring.

I Stockholms kommun är benämningen officiellt (politiskt geografiskt) en beteckning på ett underområde inom ett stadsdelsområde. Stockholm har dock varit indelat i stadsdelar långt innan stadsdelsnämnderna infördes. Den stockholmska användningen av beteckningen stadsdel motsvaras inom Göteborgs kommun av termen primärområde. I Stockholms kommun kallas vissa grupper av stadsdelar även för stadsområdenVästerort, Söderort och Inre staden.

Finland[redigera | redigera wikitext]

Stadsdelarna betraktas mera som geografiska områden än som administrativa enheter. Ibland kan stadsdelar ha frivilliga stadsdelsnämnder, vilka kan påverka utvecklingen på områden, som de tilldelats t.ex. skolfrågor. Besluten fattas ändå av stadsfullmäktige.

Internationellt[redigera | redigera wikitext]

Stora, administrativa indelningar av spanska städer kallas distrikt (spanska: distritos, katalanska: districtes). Bland annat är Barcelona indelat i tio districtes, och varje distrikt är i sin tur indelad i flera barris (mindre stadsdelar, storkvarter, "grannskap").[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://goteborg.se/wps/portal/invanare/kommun-o-politik/kommunens-organisation/namnder/stadsdelsnamnder/
  2. ^ "Cartografia". Bcn.cat. Läst 9 januari 2013. (katalanska)