Fleet Admiral

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gradbeteckning för Admiral of the Fleet i Royal Navy.

Fleet Admiral eller Admiral of the Fleet är en femstjärnig grad i den engelskspråkiga världen, såsom den brittiska och amerikanska flottan.

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Den brittiska graden brukade ges till Förste sjölorden vid hans avsked och fungera som tjänstegrad för försvarschefen om han tillhörde flottan. Vidare gavs den till amiraler som med heder fört befäl i krig. Graden Admiral of the Fleet och dess motsvarigheter i armén (Field Marshal) och flygvapnet (Marshal of the Royal Air Force) används för närvarande inte annat än som hedersgrader till medlemmar av kungahuset.

USA[redigera | redigera wikitext]

I USA instiftades graden som Fleet Admiral under andra världskriget 1944. Den begränsades till att kunna innehas av fyra personer. Presidentens stabschef Leahy, chefen för marinstaben Ernest King och Stillahavsflottans chef Chester Nimitz var självskrivna. Frågan, som väckte en del kontroverser, var vilken av de bägge främsta sjögående amiralerna, William Halsey, Jr. eller Raymond A. Spruance, som skulle bli den fjärde. Delvis tack vare politiskt stöd i kongressen befordrades Halsey i december 1945.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]