Flensburgfjorden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Flensburgfjorden omkring 1910.

Flensburgfjorden (tyska Flensburger Förde, danska Flensborg Fjord) är en fjord eller vik av Östersjön mellan Tyskland och Danmark. Längs inne i Flensburgfjorden ligger staden Flensburg som gav viken sitt namn. Gränsen mellan Tyskland och Danmark går ungefär mitt i Flensburgfjorden.

Geologi och geografi[redigera | redigera wikitext]

Flensburgfjorden formades av en glaciärtunga under Weichsel-istiden för cirka 120 000 till 10 000 år sedan. Längs stränderna återfinns motsvarande botten- och ändmoräner.

Flensburgfjorden är mellan 40 och 50 kilometer lång och uppdelad i en inre och yttre del. Gränsen bilder halvön Holnäs vid Glücksburg. Strax öster om Geltingerbukten, som är en av Flensburgfjordens bukter, vidtar Östersjön och Kielbukten (mot söder) respektive Lilla Bält (mot norr). Största bukten är Sønderborg Bugt på danska sidan. Största städer är Flensburg och Glücksburg på tyska sidan samt Sønderborg på danska sidan. Nuvarande gränsdragningen i Flensburgfjorden mellan Tyskland och Danmark fastställdes 1921 och är ett resultat av Folkomröstningen om Slesvig som hölls 1920.

Mellan 1876 och 1963 markerade olika fyrskepp både sandbanken Kalkgrund och den östra avslutningen av Flensburgfjorden. Sedan 1963 finns här fyrtornet Kalkgrund. Andra fyrtorn längs Flensburgfjorden är fyren i Gammel Pøl, Kegnæs fyr och Holnis fyr.

Bilder (tyska sidan)[redigera | redigera wikitext]

Bilder (danska sidan)[redigera | redigera wikitext]

Fyrskepp och fyrtorn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 1 november 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]