Flickan som älskade Tom Gordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flickan som älskade Tom Gordon
FörfattareStephen King
OriginaltitelThe girl who loved Tom Gordon
OriginalspråkEngelska
ÖversättareTove Jansson Borglund
LandUSA USA
Förlag för förstautgåvanBra Böcker
Utgivningsår1999
Först utgiven på
svenska
2000
HuvudpersonerTrisha McFarland, Tom Gordon

Flickan som älskade Tom Gordon är en roman skriven i skräck- och äventyrsgenren 1999 av Stephen King. I Sverige utgavs den 2000 av förlaget Bra Böcker i översättning av Tove Janson Borglund.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Broschyren hade talat om en medel till halvsvår knappt milslång sträcka av Appalacherleden mellan Maine och New Hampshire, där nioåriga Trisha McFarland skulle tillbringa lördagen med sin storebror Pete och sin nyskilda mamma. När hon viker av från leden för att slippa höra deras eviga gräl, och sen försöker komma ifatt dem via en genväg i skogen, hamnar Trisha allt djupare in i vildmarken. Trisha har bara sitt eget lokalsinne att gå efter, bara sin egen uppfattningsförmåga som skydd mot naturen, bara sitt eget mod och den egna tilliten som vapen mot den tilltagande skräcken. Till tröst har hon sin freestyle, där hon rattar in basebollklubben Boston Red Sox matcher och lyssnar till hur hennes hjälte, nummer 36 Tom Gordon, räddar hem matcherna med sina avslut. och när mottagningen börjar bli svag tar Trisha till fantasin. Tom Gordon går bredvid henne i skogen - det blir hennes enda chans att klara sig.

Detta är en klassisk äventyrsberättelse som griper och skakar om. Trishas kamp mot vildmarken växer till en metaforisk envig mellan uppgivenhet och förtröstan, kaputilation och livsmod. Det är en grym saga som lyses upp av den lilla flickans okuvliga mod.

Om boken[redigera | redigera wikitext]

Enligt Stephen King finns det en basebollspelare med namnet Tom Gordon i verkligheten, men karaktären i boken är bara löst baserad på honom. Boken innehåller även många kulturella och mytologiska teman. Varelsen som förföljer Trisha, "The God of the Lost", är väldigt lik Wendigo, en demon som enligt vissa indianer bor i de nordöstra skogarna i USA och Kanada. Wendigo sägs plåga människor som gått vilse i skogen innan han - eventuellt - äter upp dem.

Under 2006 skrevs ett manus för filmatisering men planerna blev aldrig till något.[2] Det var tänkt att George A. Romero skulle regissera filmen.

Källor[redigera | redigera wikitext]