Flik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flik
Gränssnitt inom textilier, register och IT Redigera
Datorterm Redigera
Undertyp avdel av grafiskt användargränssnitt
 • gränssnittsdel Redigera
Del avwebbläsarhantering med flikar, flerdokumentsgränssnitt Redigera

En flik är ett hörn eller en snibb på ett tygstycke, och fliken kan sticka ut från ett klädesplagg. Ordet flik används även om ett avrivet stycke av något.[1] Inom dokumenthantering används begreppet flik både om registerflikar (i fysiska register) och om flikar i en webbläsare (då även kallad tabb); i båda fallen syftar ordet på det som sticker ut av ett större dokument.

Olika flikar[redigera | redigera wikitext]

Textilier[redigera | redigera wikitext]

Flikar är hörnen i tygstycken eller liknande textilier.[1] De sitter längst ut, i hörnen, där två sidor av tygstycket möter varandra. Om tyget viks, hamnar ofta många flikar ovanpå varandra. Det är vanligt att fållen på ett tygstycke gör att detta hörn får en större tjocklek.

Begreppet flik används ofta om nedhängande hörn på ett tyg eller klädesplagg.[2]

I fysiska register[redigera | redigera wikitext]

Inom arkivväsen presenteras ofta fysiska register och dokumentsamlingar inordnade och sorterade mellan registerflikar. På dessa registerflikar syns i regel text eller liknande identifikation som kan underlätta letandet efter rätt dokument.[3]

På internet[redigera | redigera wikitext]

I en webbläsare hanteras visningen av olika webbsidor ofta via olika flikar (ibland omnämnda som tabbar efter engelskans tabs – se vidare tabulator[4]) inom samma fönster. På samma sätt som i fysiska register visas endast en del av dokumentet för användaren, med hela eller delar av webbsidans eller webbplatsens namn.[5] Alternativet till att använda webbläsarflikar är att ha de olika webbsidorna i olika fönster, vilket kan försvåra orienteringen mellan olika webbsidor i webbläsaren.

I en webbläsare kan man i regel lägga till, stänga eller ändra ordningen mellan de olika flikarna. Knappen för att lägga till en ny flik är ofta märkt med +, medan motsvarande knapp för att stänga en flik är märkt med x. Webbläsarflikarna visas ovanför eller under webbläsarens adressrad, nära toppen på webbläsarens huvudfönster.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”flik (SAOL)”. https://svenska.se/saol/?id=0704807&pz=7. Läst 1 oktober 2020. 
  2. ^ ”flik | SO”. svenska.se. https://svenska.se/so/. Läst 1 oktober 2020. 
  3. ^ ”register | SAOB”. https://svenska.se/saob/. Läst 2 oktober 2020. 
  4. ^ ”tabb (SO)”. svenska.se. https://svenska.se/saol/?id=3111700&pz=7. Läst 1 oktober 2020. 
  5. ^ Reuterswärd, Anders (11 mars 2018). ”Så sparar du flikarna – om datorn kraschar”. PC för Alla. https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.699044/spara-flikar-webblasare. Läst 1 oktober 2020.