Flis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flisning av stamved i en flismaskin

Flis är fint sönderdelat, flisat, virke. Som råvara används mindre värdefulla träddelar, virke och träddimensioner som inte duger till sågtimmer. Sedan 1990-talet har det blir vanligt att man tillvaratar grot som flis i samband med slutavverkning. Flis används som energiråvara och som pappersråvara.

Den stora användningen av flis förekommer inom massa- och pappersindustrin. Massaveden barkas helt ren, flisas och kokas till olika typer av pappersmassa, till exempel sulfatmassa eller sulfitmassa. På massabruk hackas massaveden till flis vanligen omedelbart innan flisen kommer till användning i processen.

Flis används även som energiråvara i värme- och värmekraftverk och i viss utsträckning även i småskaliga uppvärmningsanläggningar.

Det är särskilt viktigt hur grov flisen är när flis används i småskaliga anläggningar. I nuläget finns inte så många tydliga standarder på marknaden. Några standarder som finns är GF60 och GF150. Även G30 & G50 är äldre förekommande standarder.

Energiinhållet i en kubikmeter flis är normalt högre än i en kubikmeter lös ved, men kan variera kraftig på grund av fuktighetshalten. Fukthalten avgörs genom hanteringen av materialet. Om träden fälls på vintern och får torka under sommaren, täckta och med revor i barken för att sen flisas på hösten får då flisen en fukthalt på cirka 20–25 procent. Flisens energiinnehåll är då cirka 3,5–4,0 kWh/kg (~150–250 kg/m³)

Se även[redigera | redigera wikitext]