Grot

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Grot (förkortning av grenar och (träd)toppar, numera ofta utan versaler[1]) är sortiment som ibland tas ut vid slutavverkningar. Grot är enkelt uttryckt det spill som uppstår när skördaren apterat trädstockarna. Vid skörd av grot skall skördaren anpassa avverkningen på ett sådant sätt att groten hamnar i högar, så att nästa steg blir rationellt. Vanligen så skotas sedan groten ut till avlägg av en grotskotare, men det finns även buntare som John Deere 1490D och FlisPac, som komprimerar groten till lätthanterligare buntar av grot. Groten flisas eller krossas sedan ner till flis för att producera fjärrvärme i värmeverk eller elektricitet och fjärrvärme i kraftvärmeverk.

Grot från framförallt lövträd har även visat sig väldigt attraktivt för vedlevande insekter. Stora högar av färskt virke kan med hjälp av frisläppta doftämnen locka till sig hundratals insektsarter, däribland flertalet rödlistade[2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Goth, Micael (2010-11-12): "Behandla din grot med omsorg". skogsaktuellt.se. Läst 9 mars 2017.
  2. ^ Mats, Jonsell,; Jonas, Hedin, (22 juni 2009). ”GROT-uttag och artmångfald” (på sv). urn.kb.se. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-e-4355. Läst 30 april 2018.