Flottarkärlek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den finska filmen med samma namn, se Flottarkärlek (film).
Flottarkärlek
Sång av Harry Brandelius, Sölve Strand och Valle Söderlund
Släppt1948
SpråkSvenska
LåtskrivareHugo Lindh
En kopia av en sidenduk som såldes vid ett av Snoddas framträdanden i mitten av 1950-talet, med texten till Flottarkärlek.

"Flottarkärlek" var den låt, skriven av Hugo Lindh, som Gösta "Snoddas" Nordgren lördagen den 26 januari 1952 sjöng i radioprogrammet Karusellen och som blev en landsplåga i Sverige. Den kallas även "Haderian hadera" eftersom dessa ord finns med i refrängen, men då Nordgren sjöng i direktsändning den 26 januari 1952 fanns refrängen inte med. Den kom till efteråt då sången sjöngs in på grammofonskiva; kanske en idé av Torsten Adenby, Nordgrens manager.

Melodin sjöngs först in på skiva 1948 av Harry Brandelius, Sölve Strand och Valle Söderlund men blev då ingen succé.[1]

Den finska musikkomedifilmen On lautalla pienoinen kahvila som hade premiär 30 maj 1952 fick den svenska titeln Flottarkärlek. Den svenska filmen Flottare med färg, där Nordgren medverkade, hade premiär 26 december 1952.

Povel Ramel gjorde en parodi på denna sång, "Snodderian, snoddera", där Nordgren (enligt Ramel själv) "Haderiade och Hadiröjde i var och var annan buske". Denna spelades in på 78-varvare, men den lät lite väl elak tyckte Ramel själv, och lät köpa hela upplagan själv.[källa behövs]

Monotones orkester från Eskilstuna under ledning av Åke Lindmark spelade in "Flottarkärlek" 1975 på sin LP, Sköna Låtar.

Roffe Wikström har även gjort en senare cover på "Flottarkärlek" på cd:n Allting förändras från 2001.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]