Flytande naturgas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tankfartyg för flytande naturgas

Flytande naturgas, även benämnt med den engelska förkortningen LNG (liquefied natural gas), är naturgas som omvandlats till flytande form för transport eller förvaring. För att göra det effektivt att transportera naturgas där man inte har tillgång till ett rörnät kyler man ner gasen till ca -160 °C, då den övergår i flytande form. Volymen på vätskan är ungefär 640 gånger mindre än motsvarande standardvolym av gasen. Den blir samtidigt klar, färglös och luktfri.[1] Flytande gas väger mindre än hälften så mycket som vatten och flyter därför på vattenytan om den hälls ut.

Anläggningar för nerkylning[redigera | redigera wikitext]

Nerkylningen sker i anläggningar som

Transport[redigera | redigera wikitext]

Transport över längre sträckor sker i välisolerade, specialbyggda fartyg med dubbla skrov. En del av dessa är utrustade med kylanläggningar. På kortare sträckor transporteras gasen med speciellt utrustade lastbilar eller med mindre fartyg med välisolerade trycktankar.

Förvaring[redigera | redigera wikitext]

Förvaringen sker i cisterner eller speciella tankar i naturgasterminaler. I Kalifornien förvaras gas även i tömda oljefält eller i underjordiska saltgrottor.[6]

Omlastningsterminaler i Skandinavien[redigera | redigera wikitext]

I Skandinavien finns det ett antal mindre omlastningsterminaler i drift där LNG kan lagras och överföras från ett transportslag till ett annat.

Plats Kapacitet Driftsstart Operatör
Nynäshamn, Sverige 20 000 m3 Mars 2011 AGA
Øra, Norge 7 000 m3 Skangass
Lysekil, Sverige 30 000 m3 Maj 2014 Skangass
Björneborg, Finland[7] 30 000 m3 Augusti 2016 Skangass
Torneå, Finland[8][9] 50 000 m3 2017 Manga LNG

Användning[redigera | redigera wikitext]

Gasen används sedan den lämnat det flytande tillståndet till uppvärmning och matlagning. Idag har man utvecklat tekniken och använder LNG som bränsle. t.ex. TBS (Tarbit Shipping) tankers "Bit Viking" som har konverterat och drivs enbart med LNG. LNG gör det naturvänligare och säkrare för tankers.

Året 2015/2016 genomförde Furetank en konvertering av sitt fartyg "M/T Fure West" för drift med hjälp av LNG. Konverteringen innebar en total ombyggnad av huvudmaskinen och även installation av två vakuum isolerade LNG tankar på däck.

Furetank har även ett flertal LNG drivna fartyg under byggnation från ett varv i Kina. [10]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.energy.ca.gov/lng/index.html
  2. ^ marubeni.com
  3. ^ ”Risavika LNG Production AS”. http://www.risavika-lng.no/. Läst 3 januari 2015. 
  4. ^ Sakhalin Energy.com Arkiverad 24 augusti 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ http://www.hydrocarbons-technology.com/projects/snohvit/
  6. ^ http://www.energy.ca.gov/lng/faq.html#100
  7. ^ ”Skangass invests in Pori LNG terminal”. http://www.gasum.com/Corporate_info/News/skangass-invests-in-pori-lng-terminal--lng-to-be-supplied-to-customers-from-the-terminal-in-2016/. Läst 3 januari 2015. 
  8. ^ ”Manga Terminal Investment Decission”. http://www.torniomangalng.fi/en/manga-terminal-oylta-investointipaatos-tornion-lng-terminaalista/. Läst 3 januari 2015. 
  9. ^ ”Investment decision made for Tornio LNG terminal”. http://www.gasum.com/Corporate_info/News/investment-decision-made-for-tornio-lng-terminal/. Läst 3 januari 2015. 
  10. ^ ”Furetank Rederi” (på en). www.furetank.se. Arkiverad från originalet den 7 februari 2017. https://web.archive.org/web/20170207192538/https://www.furetank.se/ft/#news. Läst 7 februari 2017.