Fokker D.XXI

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fokker D.XXI
Ett par finländska Fokkrar
Ett par finländska Fokker D.XXI:or
Beskrivning
Typ Jaktplan
Besättning 1
Första flygning 27 mars 1936
I aktiv tjänst Nederländerna:1938-40
Finland:1938-48
Versioner 5
Tillverkare Fokker Vliegtuigenfabriek Amsterdam, Nederländerna
Data
Längd 8,20 m
Spännvidd 11,00 m
Höjd 2,95 m
Vingyta 16,20 m²
Tomvikt 1 450 kg
Max. startvikt 2 050 kg
Motor(er) Bristol Mercury VIII luftkyld 9-cylindrig stjärnmotor
Dragkraft 830 hk / 619 kW
Prestanda
Max. hastighet 460 km/h
Räckvidd med max. bränsle 930 km
Max. flyghöjd 11 350 m
Stigförmåga 6 000 m på 7 min 30 sek
Dragkraft/vikt: 405 hk/t
Beväpning
Beväpning fyra F.N.-Browning M36 7,92 mm ksp

Fokker D.XXI är ett ensitsigt jaktplan som konstruerats av den nederländska flygtillverkaren Fokker 1935 för holländska ostindiska arméns behov för användning i nuvarande Indonesien. Flygplanets jungfrutur utfördes den 27 februari 1936.

Flygplanet designades som ett billigt men stryktåligt flygplan och hade därmed ett gott rykte om sig i slutet på 1930-talet.

När den holländska ostindiearmén drog tillbaka sin beställning beställde det nederländska flygvapnet 36 st flygplan, av vilka alla anlände i tid för att kunna försvara landet mot tyskarna i maj år 1940. Fastän Fokker D.XXI var slöare och sämre skyddad än tyskarnas Messerschmitt Bf 109, klarade den sig överraskande bra i luftduellerna, bl.a. på grund av sina goda manöveregenskaper. Det var dock den tyska numerära överlägsenheten som slutligen visade sig utslagsgivande. Alla holländska Fokker D.XXI-jaktplan förstördes under kriget.

Användning i Finland[redigera | redigera wikitext]

Fokker D.XXI gjorde mycket längre och bättre ifrån sig i de finländska luftstridskrafterna. Mot de sovjetiska flygplanen var Fokkern mera jämbördig och dess stryktåliga design med en stjärnmotor och fast landställ gjorde den mycket lämpad för finländska förhållanden. Senare i kriget, när nyare sovjetiska jaktplan togs fram, hade Fokker D.XXI en för svag motor och för lätt beväpning (med enbart fyra 7,92 mm kulsprutor) att sätta emot.

Det finländska flygvapnet var den första användaren av flygplanet. Man köpte sju flygplan den 18 november 1936. Finland anskaffade tillverkningslicensen för flygplanet och Valtion lentokonetehdas tillverkade ytterligare 90 flygplan.

Fokkerflygplanen var under vinterkriget Finlands enda moderna jaktplan. De bar huvudansvaret för Finlands jaktförsvar under hela vinterkriget, även om man försökte anskaffa nya jaktplan utifrån under kriget. Fokker D.XXI var ett piggt och manöverdugligt flygplan som klarade sig bra i kamperna mot de sovjetiska Polikarpov I-15- och Rata-jaktplanen. Under fortsättningskriget användes Fokker D.XXI huvudsakligen som spaningsflygplan eftersom de började vara föråldrade. De finländska jaktpiloterna vann 187 luftstrider med Fokker D.XXI-flygplanen, varav 127 under vinterkriget.

Flygplanet var utrustat med ett fast landställ, som minskade flygplanets fart märkbart, men som möjliggjorde start och landning från flygfält i dåligt skick. I Finland utrustade man flygplanen även med fasta skidor under vintern. Under fortsättningskriget experimenterade man med att bygga om flygplanen så att de fick indragbara landställ, men flygplanet var oundvikligt föråldrat vid denna tidpunkt så att modifieringsarbetena avbröts.

Museiplan i Finland[redigera | redigera wikitext]

Mellersta Finlands flygmuseum har iståndsatt ett exemplar, FR-110. Flygplanet renoverades vid Karelens flygflottilj mellan 1984-1989. I flygplanet har man använt delar från FR-110 (flygkropp), från FR-81 (bland annat propellern samt smådelar) och från FR-137 (delar från flygkroppen och pilotutrymmet). Motorn erhölls från en Valmet Vihuri (VH-25) som förvarades vid Finlands luftfartsmuseum. Under renoveringen nytillverkade man även en hel del delar till FR-110, bland annat flygplanets vingar är helt nykonstruerade. Till restaureringen åtgick ungefär 10 000 manarbetstimmar.

Användare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]