Folkets Bio

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Biografen Zita i Stockholm, september 2009
Medlemmar/anställda i Folkets Bios Malmö avdelningen Panora 1994.(1983-1993 Bian)

Folkets Bio är en ideell kulturförening som importerar, distribuerar och visar film från hela världen. Man anordnar också festivaler och aktiviteter som fokuserar på att sätta filmerna i ett sammanhang.

Folkets Bio grundades år 1973 av Stefan Jarl och Ulf Berggren för att skapa visningsmöjligheter för svensk film som produceras utanför de stora filmbolagen och dess motsvarigheter i världen. I början hade man stora ekonomiska problem och fick dessutom inte annonsera som en biograf i Dagens Nyheter. Numera är organisationen mer förankrad.

Föreningen består av en Riksförening som äger distributionsbolaget samt olika lokalavdelningar som driver biograferna. De fysiska medlemmarna är alla med i Riksföreningen och en lokalavdelning. Varje lokalavdelning är en egen ideell förening. Riksföreningen distribuerar även film till andra biografer. Huvudkontoret är beläget på Bergsunds strand 39 i Stockholm.

2014 finns 16 Folkets bio-biografer i Luleå, Umeå, Östersund, Uppsala, Stockholm, Västerås, Göteborg (3 st), Frölunda, Tollered, Jönköping, Växjö, Lund och Malmö.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Folket Bio – Våra biografer Läst 1 april 2014

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]