Football Manager

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Football Manager
Utvecklare Sports Interactive
Utgivare Sega
Genre sport
Plattform(ar) Windows, Mac, Linux
Första spel Football Manager 2005 (2004)
Senaste spel Football Manager 2005 (2014)
Datorspelsportalen
För spelserien utgiven från 1982 och framåt, se Football Manager (1982).

Football Manager, FM, är en serie managerspel för Windows, Mac och Linux där spelaren tar över rollen som tränare för ett fotbollslag. Spelet har utvecklats av Sports Interactive och publiceras av Sega. Football Manager är en vidareutveckling av Championship Manager-serien. Orsaken till namnbytet är att den tidigare publiceraren Eidos behöll rättigheterna till namnet Championship Manager efter att parterna kommit fram till en uppgörelse 2004. I samma uppgörelse behöll Sports Interactive rättigheterna till källkoden, och spelserien är därför i allt väsentligt en fortsättning av Championship Manager-serien. Den senaste upplagan av spelet hade release den 7 november 2014 under namnet Football Manager 2015, eller FM 2015.

I USA och Kanada säljs spelet under namnet Worldwide Soccer Manager, WSM, i Sydamerika under Fútbol Manager.

Det finns även en äldre och orelaterad spelserie som publicerades under namnet Football Manager.

Football Manager 2005[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha förlorat varumärket valdes Football Manager som nytt varumärke. Football Manager 2005, FM 2005, var den första upplagan av spelet under detta namn. Denna upplaga innehöll förutom den sedvanliga databasuppdateringen bl.a. även ett uppdaterat användargränssnitt, mediakommentarer som "mind games" mot andra managers, möjlighet att annonsera efter personal, tränarrapporter om laget, förbättrad nyhetsfunktion.

På grund av problem med att få licenser till att använda vissa namn och varumärken var detta också första spelet där till exempel Oliver Kahn heter Jens Mustermann i spelet, och alla europeiska cuper går under andra namn än de riktiga.

Football Manager 2006[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Football Manager 2006

Football Manager 2006, FM 2006, släpptes i slutet av oktober 2005, två veckor för tidigt p.g.a. att vissa (främst grekiska) återförsäljare börjat sälja spelet i förtid. Förändringar jämfört med FM 2005 var bl.a. att träningsmodulen förenklats och en möjlighet att ge match- och eftersnack till spelarna i samband med matcher. Förenklade versioner av spelet släpptes även till Xbox 360, och under namnet FM Handheld till PSP.

Football Manager 2007[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Football Manager 2007

Football Manager 2007, FM 2007, släpptes i oktober 2006, några dagar tidigare än beräknat, p.g.a. att vissa (återigen främst grekiska) återförsäljare börjat sälja spelet i förtid. Nyheter i spelserien var bl.a. förbättrat scoutingsystem, möjlighet till samarbetsavtal med andra klubbar, fler möjligheter till mediakommentarer och möjlighet att välja "bakgrund" för sin manager. Förenklade versioner av spelet släpptes även till Xbox 360, och under namnet FM Handheld till PSP.

Football Manager 2008[redigera | redigera wikitext]

En fortsättning på Sport Interactives populära managerspel. Har blivit en storsäljare speciellt i Sverige. Målet i spelet är att leda en klubb i fotboll som en manager genom att spela matcher, sälja och köpa spelare och så vidare. Man kan också vara tränare för landslag.

Football Manager 2009[redigera | redigera wikitext]

2009 introducerades 3d i matchmotorn. Football Manager 2009 släpptes den 14 november 2008.

Football Manager 2010[redigera | redigera wikitext]

Football Manager 2010 släpptes under hösten 2009.

Football Manager 2011[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Football Manager 2011

Football Manager 2011 är den senaste utgåvan i serien. Nytt för 2011 är att alla förhandlingar går via spelarnas agenter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]