Hoppa till innehållet

Football Manager

Från Wikipedia
Football Manager
UtvecklareSports Interactive
UtgivareSega
Genresport
Plattform(ar)Windows, Mac, Linux
Första spelFootball Manager 2005 (2004)
Senaste spelFootball Manager 2023 (2022)
För spelserien utgiven från 1982 och framåt, se Football Manager (1982).

Football Manager, FM, är en serie managerspel för Windows, Mac och Linux där spelaren tar rollen som tränare för ett fotbollslag. Spelet har utvecklats av Sports Interactive och publiceras av Sega. Football Manager är en vidareutveckling av Championship Manager-serien. Orsaken till namnbytet är att den tidigare publiceraren Eidos behöll rättigheterna till namnet Championship Manager efter att parterna kommit fram till en uppgörelse 2004. I samma uppgörelse behöll Sports Interactive rättigheterna till källkoden, och spelserien är därför i allt väsentligt en fortsättning av Championship Manager-serien. Den senaste upplagan av spelet hade release den 7 november 2022 under namnet Football Manager 2023, eller FM 2023.[1]

I USA och Kanada säljs spelet under namnet Worldwide Soccer Manager, WSM, i Sydamerika under Fútbol Manager.

Det finns även en äldre och orelaterad spelserie som publicerades under namnet Football Manager.

Football Manager 2005[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha förlorat varumärket valdes Football Manager som nytt varumärke. Football Manager 2005, FM 2005, var den första upplagan av spelet under detta namn. Denna upplaga innehöll förutom den sedvanliga databasuppdateringen bl.a. även ett uppdaterat användargränssnitt, mediakommentarer som "mind games" mot andra managers, möjlighet att annonsera efter personal, tränarrapporter om laget, förbättrad nyhetsfunktion.

På grund av problem med att få licenser till att använda vissa namn och varumärken var detta också första spelet där till exempel Oliver Kahn heter Jens Mustermann i spelet, och alla europeiska cuper går under andra namn än de riktiga.

Football Manager 2006[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Football Manager 2006

Football Manager 2006, FM 2006, släpptes i slutet av oktober 2005, två veckor för tidigt p.g.a. att vissa (främst grekiska) återförsäljare börjat sälja spelet i förtid. Förändringar jämfört med FM 2005 var bl.a. att träningsmodulen förenklats och en möjlighet att ge match- och eftersnack till spelarna i samband med matcher. Förenklade versioner av spelet släpptes även till Xbox 360, och under namnet FM Handheld till PSP.

Football Manager 2007[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Football Manager 2007

Football Manager 2007, FM 2007, släpptes i oktober 2006, några dagar tidigare än beräknat, p.g.a. att vissa (återigen främst grekiska) återförsäljare börjat sälja spelet i förtid. Nyheter i spelserien var bl.a. förbättrat scoutingsystem, möjlighet till samarbetsavtal med andra klubbar, fler möjligheter till mediakommentarer och möjlighet att välja "bakgrund" för sin manager. Förenklade versioner av spelet släpptes även till Xbox 360, och under namnet FM Handheld till PSP.

Football Manager 2008[redigera | redigera wikitext]

En fortsättning på Sport Interactives populära managerspel. Har blivit en storsäljare speciellt i Sverige. Målet i spelet är att leda en klubb i fotboll som en manager genom att spela matcher, sälja och köpa spelare och så vidare. Man kan också vara tränare för landslag.

Football Manager 2009[redigera | redigera wikitext]

2009 introducerades 3d i matchmotorn. Football Manager 2009 släpptes den 14 november 2008.

Football Manager 2010[redigera | redigera wikitext]

Football Manager 2010 släpptes under hösten 2009.

Football Manager 2011[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Football Manager 2011

Football Manager 2011 är den senaste utgåvan i serien. Nytt för 2011 är att alla förhandlingar går via spelarnas agenter.

Football Manager 2012[redigera | redigera wikitext]

De största nyheterna i Football Manager 2012, som hade release 21 oktober 2011, var följande:

  • Scouting: Ett nytt mycket mer detaljerat system för scouting samt rapporter
  • Matchmotorn: Nya animationer, fler arenor med mera i 3D-animation
  • Spelbara ligor: Man kunde nu lägga till eller ta bort spelbara ligor under spelets gång
  • Taktiksnack: Nu kan man prata med spelarna i en viss ton för att specificera hur man säger saker
  • Interface: Ny layout, nya filter med mera

Football Manager 2013[redigera | redigera wikitext]

På en presskonferens i september avslöjade skaparna några av nyheterna för Football Manager 2013. Bland nyheterna var att det nu finns sportchefer, som man nu kan lämna över ansvaret till vissa saker som man själv hade varit tvungen att göra i de tidigare spelen. Nu kom även ett nytt lånesystem och även ett nytt spelsätt, "Classic Mode", där spelare kunde gå igenom en säsong på åtta timmar utan att behöva bry sig om träningen eller matchsnack.[2]

Football Manager 2014[redigera | redigera wikitext]

Den största nyheten för Football Manager 2014 var att man nu kan spara sitt spel och fortsätta på en annan dator. Sättet som man genomför transfers på har blivit mer realistiskt och man kan nu köpa en spelare och direkt låna ut honom till hans förra klubb. En annan nyhet var att AI:n hos motståndartränaren förbättrades, och han var nu mer benägen att ändra sitt lags taktik beroende på hur du spelar. Man kan även ge spelare mer specificerade roller och nya direktiv.

För första gången i spelets historia släpptes en version till Linux samtidigt som PC-versionen.[3]

Football Manager 2015[redigera | redigera wikitext]

Nyheterna för 2015 års Football Manager var bland annat att man nu kan välja vilken typ av manager man vill vara. Antingen en som tillbringar störst tid på träningsplanen, eller en taktiskt tränare som ägnar mer tid åt laguttagningar och värvningar av spelare. Spelet fick nu en helt ny layout och matchmotorn har förbättrats med över 2000 nya animationer. Jobbintervjuerna som lanserades året innan har nu fått större variation och blir mer detaljerade ju längre din karriär pågår. Football Manager 2015 har även introducerat FFP (Financial Fair Play), precis som det är i verkligheten.[4]

Football Manager 2016[redigera | redigera wikitext]

13 november 2015 släpptes Football Manager 2016. Nytt för året var att man nu helt kan skapa managern som man är, allt från hårfärg till vilken kostym man har på sig under matchdagen. Matchmotorn får ytterligare 2000 nya animationer. Taktiken på fasta situationer har blivit djupare och highlights funktionen har förbättrats. Presskonferenserna har blivit mer varierade, och är man utan klubb så kan man fortfarande få frågor från pressen. Man kan nu även ta bort existerande lag och lägga till helt nya påhittade.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]