Hoppa till innehållet

KF1

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Formel A)

KF1 är den högsta tävlingsklassen inom gokart eller karting och körs med 125 cc vattenkylda tvåtaktsmotorer. Maxhastigheten är omkring 140 km/h. Tidigare var beteckningen på den högsta klassen Formel A. 2007 beslöts dock att ersätta Formel A som kördes med 100 cc motorer med en ny klass med starkare motorer.

Deltagande i KF1 är förenat med relativt höga kostnader. Ett ekipage i KF1-cirkusen kan få lägga omkring 100,000 dollar på ett år för att bekosta co-karten med motorer och däck, samt kostnader för träning och testning och resor mellan tävlingar. KF1

De tävlande i kartserien inleder vanligen med nationella tävlingar. Internationellt är ingågsklasserna KF3 och KF2 varifrån de främsta förarna kan få chansen att tävla i KF1. KF1 i sin tur kan vara en ingång till tävlande i andra bilsporter. De flesta som tävlar i Open-wheel racing som Formel 1, Indycar eller lägre serier som Formel Ford eller Formel 3 har en bakgrund i karttävlingar. Exempelvis vann Lewis Hamilton mästerskapet i Formel A år 2000.

I Sverige medverkar klassen bland annat i SM i karting.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]