François-Noël Babeuf

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
François-Noël Gracchus Babeuf

François-Noël Babeuf, född 23 november 1760, död 27 maj 1797 (giljotinerad), känd som Gracchus Babeuf (som en hyllning till de romerska reformatörerna bröderna Gracchus), var en fransk revolutionär agitator och journalist.

Orden socialism och kommunism existerade inte under Babeufs livstid, men hans livsgärning och politiska idéer brukar ändå beskrivas med dessa ord. Babeuf påverkades av Rousseau och betraktades av Marx och Engels som en föregångare. Han började sin politiska bana 1789. Efter Robespierres fall häkades han på grund av partitagande för denns politik. Frigiven i oktober 1795 forstsatte han sin propaganda i tidningen Tribun du peuple och bildade en hemlig sammanslsutning, De jämlikas konspiration, som arbetade för en kommunistisk samhällsordning. Sammansvärningen förråddes, varefter Babeuf häktades och giljotinerades 1797.

Babeuf förespråkade total materiell jämlikhet: all produktion skulle magasineras och sedan fick var och en hämta ut det som tilldelats av myndighetena. Olikheten skulle till den grad avskaffas att alla skulle bära samma typ av klädedräkt som fastställts av myndigheterna och uppfostran skulle syfta till att nedtrycka individuella böjelser.[1]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ J. Mikael Olsson, "Politisk-filosofiska essäer", Eget förlag (2008).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]