Frankoliner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frankoliner
Yellowneckedspurfowl250.JPG
Gulstrupig frankolin (Pternistis leucoscepus)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Hönsfåglar
Galliformes
Familj Fälthöns
Phasianidae
Släkte Frankoliner
Francolinus
Vetenskapligt namn
§ Francolinus
Auktor Stephens, 1819
Arter
Över 40, se text
Hitta fler artiklar om fåglar med

Frankoliner (Francolinus) är ett släkte med fälthöns (Phasianidae) som lever i gamla världen. De är markbundna men inte flygoförmögna och lever av insekter, växter och frön. Merparten av arterna har en nedåtböjd övre näbbhalva, stjärt med 14 fjädrar och många arters hanar har sporrartarsen.[1] Av de idag förekommande 41 arterna lever 36 endast i Afrika.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Tolv av gruppens afrikanska arter återfinns på den sydafrikanska subkontinenten och av dessa återfinns sju i Namibia. Av dessa är sex endemiska för subkontinenten och tre av dessa för Namibia: (Hartlaubs-, Rödnäbbad- och Cunenefrankolin. Kapfrankolinen (F. capensis) är endemisk för Kapprovinsen i Sydafrika och med en marginell utbredning i södra Namibia.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Gruppen frankoliner har taxonomiskt behandlats olika och dess taxonomiska status är fortfarande under diskussion. Vissa taxonomer delar upp gruppen i de fyra släktena Francolinus, Peliperdix, Scleroptila och Pternistis. I Clements Checklist version nov. 2008 behandlas frankolinerna som ett enda släkte.[2]

Arter[redigera | redigera wikitext]

I taxonomisk ordning enligt Clements Checklist version nov. 2008.

Fossil[redigera | redigera wikitext]

En frankolin Francolinus capeki, har beskrivits utifrån fossila lämningar från sen pliocen funna i Ungern. De två hönsfågelfossilen "Francolinus" minor och "F." subfrancolinus placeras numera i släktet Palaeocryptonyx.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ B P Hall (1963) The Francolins, a study in speciation., Bulletin of the British Museum, vol.10, nr.2, sid:105-204 Scan
  2. ^ Clements Checklist version nov. 2008 (exceldokument), <www.birds.cornell.edu>, läst 2008-02-15