Fredrika Bremer-förbundet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fredrika-Bremer-Förbundet)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fredrika Bremer Förbundet
FörkortningFBF
Grundad1884
GrundareSophie Adlersparre
TypKvinnoorganisation
Officiella språkSvenska
Ansluten tillInternational Alliance of Women
TidskriftHertha

Fredrika Bremer Förbundet (FBF) är en av Sveriges äldsta kvinnoorganisationer. Det är en idéburen organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden och välkomnar alla, oavsett könsidentitet, som medlemmar. FBF arbetar sedan länge med en rad olika frågor, men de tre fokusfrågorna är: Fler kvinnor där makten finns, fler män där barnen finns och jämställda löner.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Fredrika Bremer-förbundet består av ett tjugotal lokala kretsar och kretsförbund som finns över hela Sverige. Kretsarna erbjuder en rad olika programkvällar och aktiviteter. Förbundet samarbetar med andra organisationer, både nationellt och internationellt, för att lägga tyngd bakom sina åsikter. Verksamheten är dels opinionsbildande, där man även är en tung remissinstans för jämställdhetsfrågor, dels att dela ut pengar i form av bidrag och stipendier från ett stort antal fonder och stiftelser. Fredrika Bremer-förbundet har en representant i regeringens jämställdhetsråd. Förbundets tidskrift Hertha, världens äldsta kvinnotidning, utkommer två gånger per år.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fredrika Bremer-förbundets lokal på Drottninggatan i Stockholm, 1906.

Fredrika Bremer Förbundet bildads 1884 av Sophie Adlersparre och uppkallades efter författaren och kvinnorättskämpen Fredrika Bremer.[1] Vid sitt grundande hade förbundet som syfte att upplysa kvinnor om deras rättigheter och verka för att de utnyttjade dem, som att till exempel ingå i styrelser för anstalter och informera kvinnor som var berättigade att rösta i kommunalvalen, och förbundets byrå fungerade också som rådgivningsbyrå för kvinnor inom ekonomiska, juridiska och medicinska frågor.[2] Förbundet hade från sitt grundande en framgångsrik funktion som arbetsförmedling för kvinnor.[2] År 1890 hade det fyra heltidsanställda kvinnor på sin byrå i Stockholm för att utföra dessa tjänster.[2]

År 1915 testamenterade armeniern Norayr de Byzance, som varit bosatt i Stockholm och gift med hovfotografen Selma Jacobsson, sin förmögenhet till förbundet.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Följande personer har varit ordförande för Fredrika Bremer-förbundet:[3][4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 24 september 2015. https://web.archive.org/web/20150924015404/http://www.fredrikabremer.se/artikel.asp?strukturid=11. Läst 15 april 2015. 
  2. ^ [a b c] http://runeberg.org/nyasthlm/0642.html
  3. ^ Fredrika-Bremer-förbundet: Historik Arkiverad 24 september 2015 hämtat från the Wayback Machine., läst 6 juni 2010
  4. ^ Fredrika-Bremer-förbundet: Styrelse Arkiverad 17 juni 2010 hämtat från the Wayback Machine., läst 6 junu 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]