Fredsmonumentet i Hiroshima

Folk i staden passerar fredsmonumentet på väg till en minnesceremoni 6 augusti 2004.

Fredsmonumentet i Hiroshima, av japanerna kallat Genbaku Dome (原爆ドーム), ligger i Hiroshima, Japan och blev 1996 uppsatt på Unescos världsarvslista.

Byggnaden med kupol ritades av den tjeckiska arkitekten Jan Letzel. Den stod klar i april 1915 och fick namnet Hiroshima Prefectural Commercial Exhibition HMI. Formella invigningen genomfördes i augusti samma år. 1921 ändrades namnet till Hiroshima Prefectural Products Exhibition Hall och igen 1933 till Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall.

Den 6 augusti 1945 släppte USA en atombomb över staden nästan alldeles över byggnaden (hypocentrum låg 150 meter bort) och det var de närmaste byggnaderna som stod emot explosionen bäst. Byggnaden har bevarats i samma skick som direkt efter bombningen och fungerar nu som en påminnelse över kärnvapnens förfärliga förstörelsekraft och som en symbol för ett hopp om världsfred och total kärnvapennedrustning.

Åren 1950 till 1964 uppfördes Hiroshimas fredspark runt omkring byggnaden. 1966 antog Hiroshimas kommunfullmäktige en resolution om att permanent bevara kupolbyggnaden som är parkens främsta landmärke. Ombyggnader av ruinen, med syfte att säkerställa strukturens stabilitet, har varit minimala.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]