Hoppa till innehållet

Freer Gallery of Art

Freer Gallery of Art
Freer Gallery of Art.
Information
Typ av museumKonstmuseum
PlatsWashington, DC, USA USA
Etablerat1923
Besökare per år389 000 (2015)[1]
Webbplats
https://asia.si.edu/
Keramik från 800-talet, Abbasid, Iraq.

Freer Gallery of Art är ett konstmuseum för asiatisk konst i Washington D. C. i USA. Det utgör tillsammans med Arthur M. Sackler Gallery, den del av Smithsonian Institution som är tillägnad asiatisk kultur.

Freer Gallery har mer än 25.000 verk i sina konstsamlingar från Östasien, Sydöstasien, Sydasien, Främre Asien och Egypten. Det har också en samling konst från USA.

Freer Gallery grundades av Charles Lang Freer (1854–1919), en industriman från Detroit vars företag tillverkade järnvägsvagnar. Freer donerade sin konstsamling till den amerikanska staten tillsammans med medel för att uppföra en museibyggnad. Denna ritades i italiensk renässansstil i granit och marmor av arkitekten Charles A. Platt.

Museet invigdes 1923 och var då det första av Smithsonian Institutions konstmuseer.

Charles Lang Freer började samla amerikansk konst på 1880-talet. Inspirerad av ett möte med James McNeill Whistler, som beundrade japanska träblockstryck och kinesiskt porslin, utvidgade Freer sitt samlande med asiatisk konst. Samtidigt fortsatte inköpen av amerikansk konst och museet har bland annat en samling av mer än 1.300 av Whistler.

Av amerikaansk konst har museet också verk av Abbott Handerson Thayer, Childe Hassam, Winslow Homer, Willard Metcalf och John Singer Sargent.

  • Denna artikel baseras på artikeln Freer Gallery of Art på engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ Visitor Statistics, Smithsonian Institution, läs online.[källa från Wikidata]