Fridolf Höök

Från Wikipedia
Fridolf Höök
FöddFridolf Fabian Fritiof Höök
30 december 1836 (g.s.)
Ekenäs, Finland
Död4 juli 1904 (g.s.) (67 år)
Vladivostok
BegravdMarinkyrkogården, Vladivostok
Medborgare iKejsardömet Ryssland och Storfurstendömet Finland
SysselsättningValfångare, upptäcktsresande
SläktingarBror Berndt Höök (syskon)
Redigera Wikidata

Fridolf Fabian Fritiof Höök, född 1836 i Ekenäs, död troligen 1904 i Sedim söder om Vladivostok, var en finländsk skeppare, valfångare, upptäcktsresande och folklivsforskare. Han var bror till Bror Berndt Höök.

Höök var son till tullförvaltaren Eric Höök i Ekenäs och gick till sjöss som 13-åring samt avlade styrmans- och kaptensexamen vid Åbo navigationsskola 1856 resp. 1863. Han gjorde sig känd bland annat som ledare av en finlandssvensk expedition som 1868–1869 seglade runt halva jordklotet och slog sig ned i Strelok, en avlägsen plats mittemellan Nachodka och Vladivostok. Han var valfångare i bland annat Rysk-finska valfiskeribolagets i Åbo tjänst och tillbringade största delen av sitt liv i Fjärran östern, där han kartlade kusterna vid Kamtjatka och Tjuktjerhalvön. Han uppskattades även för sin folklivsforskning och fick en egen avdelning vid N.K. Arsenjevmuseets etnografiska avdelning i Vladivostok. På initiativ av museet och Hööks ättlingar restes 1990 ett monument över honom, samtidigt som hans kvarlevor flyttades till en centralare plats på kyrkogården.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Erik Appel: Höök, Fridolf i Uppslagsverket Finland (webbupplaga, 2012). CC-BY-SA 4.0
  • Vuori, K: Merireittejä menneisyyteen. Kun rakastuin kuolleeseen merikapteeniin (Farleder till det förflutna. Då jag förälskade mig i en avliden sjökapten), Otava, Like, 2022