Frigörande andning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Frigörande andning är en alternativmedicinsk behandling som baseras på en andningsteknik som påstås lösgöra spänningar i kroppen och därmed frigöra energi.

Tekniken innefattar olika komponenter. Andningen är cirkulär, det vill säga utandningen följer direkt på avslutad inandning och inandningen följer direkt på avslutad utandning. Utandningen är helt avslappnad, luften ska inte pressas ut eller hållas inne, utan ska helt enkelt släppas ut av sig självt. Inandningen är aktiv och ganska djup, dock inte med maximala andetag. Under andningen ska man försöka vara så kroppsmedveten som möjligt och i den mån det går släppa de tankar som kommer.[källa behövs]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tekniken utvecklades av Leonard Orr och började spridas under 1970-talet. Den kallades då för Rebirthing vilket fortfarande är dess engelska benämning.

Rebirthing-Breathwork började med ett arbete av Leonard Orr. Namnet rebirthing användes först av Orr och hans följeslagare till att beskriva tekniken och blev början till boken Rebirthing in the New Age vilken Orr skrev tillsammans med Sondra Ray. [1] När Orr började experimentera med dessa andningstekniker, noterade han att han ofta fick - vad han kallade - minnen från sin födsel. Han trodde att genom att återuppleva sin födelse genom kopplad andning så helades hans födelsetrauma. Även om han vid den tiden var omedveten om hur man utövar kriya yoga och pranayama, fortsatte Orr att utveckla återfödelseprocessen mellan 1962 och 1974 och upptäckte själv att förändringar i andningen verkade leda till förbättrad hälsa, mental klarhet och känslomässigt välbefinnande.

Olika varianter av tekniken har uppstått, bland annat Vivation, Breath Integration och Conscious Connected Breathing.[källa behövs]

Antaganden och synsätt[redigera | redigera wikitext]

Andningspedagoger anser att utöver intellektuellt minne, så har människor även ett cellminne som finns i kroppens celler, vävnader och organ.

Andningspedagoger anser att det trauma som vi går igenom vid födelsen, och den speciella natur som det här traumat har, har en djup effekt på människans psyke och formar vår förståelse och upplevelse av livet, självet och världen på sätt som vi till största delen är omedvetna om. (Till exempel: Någon som är förlöst med sugklocka kan komma att förlita sig på andra som ska dra dem ut ur destruktiva situationer.)

Andningspedagogerna anser att det är möjligt att komma ihåg aspekter av födelsen och tidig barndom[källa behövs] och att förlösa känslor som är kopplade till dessa perioder genom medveten kopplad andning; en sådan förlösning kan skapa ett positivt paradigmskifte och livsförändring (transformation) baserad på att man undermedvetet drar till sig en förändring.

Utöver cellminnet från födslotraumat anser andningspedagogerna att individer tar grundläggande beslut om hur världen fungerar under den traumatiska födelseprocessen (Till exempel den som föds med stjärten eller fötterna först kan besluta sig för att "Jag skadar människor" eller "Jag skadar kvinnor".)

Det är troligen dessa beslut som verkar i det undermedvetna och kan iscensättas återkommande genom en persons liv till beslutet är medvetet och ändrat. Till exempel den som bestämde sig för att "Jag skadar kvinnor" kan, som vuxen, undvika intima relationer med kvinnor på grund av rädsla, eller alternativt kan agera ut beslutet i serier av relationer där kvinnan skadas känslomässigt och fysiskt. Beslutet (vilket ibland kallas "livslögn"), kan nås lätt i det undermedvetna och ändras genom en affirmation som är den exakta motsatsen (ibland kallas för individens "eviga sanning").

Frigörande andning lär ut att den kan öka klientens inre frid och mentala klarhet. Den som andas frigörande andning kan hantera livets utmaningar lättare. De som utövar frigörande andning kan få större insikter i människans livsvillkor och mening med livet. En större känsla av personlig betydelse i världen.

De som andas frigörande andning känner att andningen tillhandahåller en direkt, återupprepbar, fysisk upplevelse av gudomlig kärlek genom att fylla kroppen med livsenergi (prana).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Orr, Leonard and Ray, Sondra. “Rebirthing in the New Age”, Celestial Arts, Berkeley, CA, December 1977.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Böcker på svenska[redigera | redigera wikitext]

 • Minett, Gunnel. Livets källa - om andningens kraft och förmåga att läka. Orsa: Energica Förlag, 2003
 • Minett, Gunnel. Andningen som helande kraft. Orsa: Energica Förlag, 1994
 • Tuulse, Lena-Kristina. Livslust - vägen till livet och kärleken. Orsa: Energica Förlag, 2003
 • Valfridsson, Inga-Lill. Lär dig andas -andningsmetoder för hälsa, personlig utveckling och ökat välbefinnande. Forum, 2004.
 • Valfridsson, Inga–Lill. Mod att möta förändringar – inspiration, kunskap, vägledning. Stockholm: Natur och Kultur, 2001

Böcker på engelska[redigera | redigera wikitext]

 • Devapath: The power of Breath, 2010
 • Dowling, Catherine: Rebirthing and Breathwork: A Powerful Technique for Personal Transformation. Piatkus, UK, 2000.
 • Jones, Eve: An Introduction to Rebirthing for Health Professionals, Life Unlimited Books, Los Angeles, CA, 1982.
 • Leonard, Jim, and Laut, Phil: Rebirthing - The Science of Enjoying All of Your Life, Trinity Publication, California, 1983.
 • Orr, Leonard, and Ray, Sondra: Rebirthing in the New Age, Celestial Arts, California, 1977.
 • Sisson, Colin P.: Rebirthing Made Easy, Hay House, California, 1987.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]