Fritzlfallet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fritzlfallet var ett rättsfall i Österrike. I april 2008 uppgav Elisabeth Fritzl, en österrikisk kvinna född 1966, att hon hade fängslats, utnyttjats sexuellt och misshandlats av sin far, Josef Fritzl, mellan 1984 och 2008.[1]

Den österrikiska polisen uppger att fadern höll henne i en ljudisolerad källare under familjens hus och trädgård på Ybbstrasse 40,[2] i staden Amstetten i Niederösterreich under 24 år, där hon födde totalt sju barn, med sin egen far som barnafader. Tre av barnen fick tillbringa sitt liv nere i källaren med sin mamma, dottern Kerstin (född 1989) och sönerna Stefan (född 1990) och Felix (född 2002). Ett barn dog som spädbarn. De tre andra barnen; Lisa (född 1992), Monika (född 1994) och Alexander (född 1996) blev adopterade av Josef och hans fru Rosemarie och fick ett socialt liv. Barnen som blev adopterade levde i samma hus som Josef.[3]

En stor del av familjen har tvingats vistas på mentalsjukhus för vård. Idag lever familjen på hemlig ort i Österrike i ett fortliknande hus, bland annat för att undvika förföljelse av paparazzis.[4] Josef Fritzl dömdes till livstids fängelse för mord,[5] slaveri, incest, olaga frihetsberövande, våldtäkt och olaga hot.

Viktiga händelser[redigera | redigera wikitext]

Datum Händelse
28 augusti 1984 Elisabeth Fritzl blir fängslad i familjens källare.
1989 Det första barnet, Kerstin, föddes. Hon levde sedan i källaren fram till 2008.
1990 Stefan föddes. Även han fick stanna i källaren till år 2008.
1992 Lisa föddes. I maj 1993, när hon var nio månader gammal, hittades hon i en kartong utanför familjens hus, tillsammans med en lapp som påstods vara från Elisabeth, där hon förklarade att hon behövde hjälp med att ta hand om barnet.
December 1994 Det fjärde barnet, tio månader gamla Monika, hittades i en barnvagn utanför huset. Kort därefter fick Rosemarie ett samtal, som tillsynes var från Elisabeth. Personen som ringde bad Rosemarie att ta hand om barnet. Det finns spekulationer om att Josef Fritzl har använt inspelningar av Elisabeths röst för att förfalska samtalet. Rosemarie anmälde händelsen till polisen, i och med sin förvåning över att Elisabeth visste om deras nya och skyddade telefonnummer.
Maj 1996 Elisabeth födde tvillingar. En av dem dog efter tre dagar och Josef uppges ha tagit kroppen från källaren och kremerat den. Tvillingen som överlevde, Alexander, fördes upp till övervåningen när han var 15 månader gammal. Han upptäcktes under liknande omständigheter som sina två systrar.
December 2002 Felix föddes. Enligt ett uttalande från Josef lämnade han Felix i källaren tillsammans med Elisabeth och hennes två äldsta barn, eftersom hans fru inte hade möjligheten att ha hand om ännu ett barn.
19 april 2008 Josef såg till att den kritiskt sjuka 19-åriga Kerstin skulle få besöka ett lokalt sjukhus.
26 april 2008 Under kvällen släppte Josef Fritzl Elisabeth från källaren tillsammans med hennes söner Stefan och Felix. Josef berättade för sin fru att Elisabeth hade bestämt sig för att komma hem igen efter 24 år. Senare samma kväll, efter ett anonymt tips under ett besök på sjukhuset, togs Josef och Elisabeth i förvar av polisen där hon berättade om sin långa fångenskap.
16 mars 2009 Rättegången inleddes och Josef Fritzl förklarade sig skyldig till fyra av de sex åtalspunkterna, incest, våldtäkt, tvång och frihetsberövande, men inte till mord och slaveri.
18 mars 2009 Josef Fritzl förklarade sig skyldig till samtliga åtalspunkter efter Elizabeth Fritzls vittnesmål.
19 mars 2009 Josef Fritzl befanns skyldig till alla åtalspunkter av en enig jury. Han dömdes till livstid i specialfängelse med rättspsykiatrisk vård.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]