Fugloy

Från Wikipedia
Fugloy
Fuglø (danska)
Ö
Fugloy markerat på en karta över Färöarna.
Fugloy markerat på en karta över Färöarna.
Land Färöarna Färöarna
Region Norðoyar
Största ort Kirkja
Högsta punkt Klubbin
 - höjdläge 621 m ö.h.
Area 11,18 km²
Folkmängd 41 (2014)
Befolkningstäthet 4 invånare/km²
Geonames 2621794
En karta över ön

Fugloy (dansk namnform: Fuglø, på svenska "Fågelö") är en av de öar som bildar Färöarna. Ön, som ligger i den nordöstligaste delen av Färöarna, är 11,2 km² stor och har cirka 45 invånare. Ön tillhör Fugloys kommun.

På Fugloy ligger två byar. Den ena är Hattarvík, som ligger på ostkusten och som även är kommunens huvudort. Den andra är Kirkja, som ligger på sydostkusten och som även är kommunens största by. Hamnarna i de båda byarna kopplar ihop ön med den intilliggande byn Hvannasund på ön Viðoy.

Ön fick elektricitet först på 1960-talet. På 1980-talet byggdes en bilväg mellan byarna Hattarvík och Kirkja. På ön finns även en fyr och landningsbana för helikoptrar.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre berg på Fugloy: Mikla (420 meter över havet), Klubbin (620 meter över havet) och Norðberg (549 meter över havet). Eystelliklipporna, med sina 448 meter över havet, är belägna på ostkusten. Det finns också en naturlig valvbildning som ser ut som en egyptisk farao.

Strax utanför den östra kusten ligger Stapi odde som är Färöarnas östligaste punkt (se även Färöarnas ytterpunkter).

Turism[redigera | redigera wikitext]

Precis som namnet antyder är Fugloy ("Fågelö") en ö med ett mycket rikt fågelliv. Ön är mycket populär för turister som kommer till Färöarna för att studera fåglar. En annan populär turistattraktion är att njuta av panoramautsikten över de öar som ligger i närheten.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]